Hlavní obsah

V Sazce se chystají nepravosti, alarmuje věřitelský výbor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prozatímní věřitelský výbor loterijní společnosti Sazka požádal ve středu insolvenčního správce Josefa Cupku, aby prověřil kroky vedení týkající se údajného převzetí sázkových aktivit Sazky společností Fortuna ovládané Pentou. Žádost podepsal předseda prozatímního věřitelského výboru Josef Novotný.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle prozatímního věřitelského výboru Sazky dochází v této loterijní společnosti v posledních dnech a hodinách k závažným rozhodnutím, která zásadně a nevratně poškozují firmu a zejména její věřitele.

"Jedná se především o snahu převést kauce obstaratelů do banky ovládané společností Penta a o sjednání povinnosti těchto obstaratelů, kteří provozují loterijní terminály Sazky, přejít v případě jejího konkursu k Fortuně. K tomu je rovněž vedeno několik set nájemců čerpacích stanic sítě Benzina," stojí v žádosti výboru.

Sazka se brání

Sazka nařčení tohoto typu jednoznačně odmítá a "potvrzuje, že jejím cílem je získat věřitele na svou stranu, aby mohl být realizován její vlastní reorganizační návrh", jak připomněl její mluvčí Jan Tuna.

Obdobně znepokojující jsou podle výboru také informace o tom, že s obstarateli, kteří si odváděné tržby započetli proti zaplaceným kaucím, bude ukončena spolupráce, přičemž se má jednat o více než tisícovku provozoven.

"Jakékoliv zadržování tržby je porušením platné smlouvy s tím spojenými následky. Tržby nejsou majetkem obstaravatelů a kauce jsou vratné pouze v případě ukončení smlouvy," nechal se slyšet Tuna s tím, že takovým obstaravatelům, kterých je však naprostá menšina z více než 6500, byl přerušen provoz. "Mnozí z nich poté tržby odvedli a provoz jejich terminálů byl na základě toho obnoven," dodal mluvčí.

KKCG vidí problém

„Zdá se, že motivem takového vědomého poškozování firmy nynějším managementem má být společný zájem skupiny Penta–Hušák–Ulčák, jednající ve shodě, na převzetí sázkového byznysu Sazky společností Fortuna ovládané Pentou,“ uvedl mluvčí společnosti KKCG Dan Plovajko. Takovýto postup je podle něj v hrubém rozporu s insolvenčním zákonem i zákonem o ochraně hospodářské soutěže.

Prozatímní věřitelský výbor Sazky tvoří největší věřitelé firmy - společnost Moranda, Siderius, KKCG Structured Finance, GTECH Corporation a Česká spořitelna.

Reklama

Související témata:

Související články

Sazka je v úpadku

Městský soud v Praze prohlásil v úterý úpadek na loterijní společnost Sazka. Vyplývá to z informací zveřejněných v insolvenčním rejstříku. Zároveň ustanovil...

Výběr článků

Načítám