Hlavní obsah

Sporů o nájemné po skončení regulace není zatím mnoho

Právo, Vladimír Čechlovský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrozby, že soudy budou po skončení regulace nájmů zavaleny žalobami majitelů o výši nájemného, se zatím nenaplnily, ale ani nejsou zcela zažehnány. Vyplynulo to ze včerejšího semináře o nájemním bydlení v Senátu.

Článek

„Sdružení nájemníků ČR eviduje kolem 70 podaných žalob majitelů domů na určení výše nájemného. Není to žádná katastrofa, jen zlomek z celkového počtu bytů, kde už skončila regulace nájemného,“ uvedl předseda sdružení Milan Taraba.

Potvrdil to i náměstek ministra spravedlnosti František Korbel. „Počítali jsme s významným zvýšením soudních sporů, to se ale zatím nekoná,“ uvedl. Také podle náměstka ministra pro místní rozvoj Miroslav Kalouse „začátek roku jasně ukazuje, že jedinou správnou cestou je domluva mezi nájemníky a pronajímateli.“

To ale ještě neznamená, že je už vyhráno. Například RPG, která je největším vlastníkem nájemních bytů v Česku, se dohodla na postupném zvyšování činží sice již s 95 procenty nájemníků z celkového počtu 38 tisíc, přesto ale „soudní žaloby reálně hrozí u asi 600 nájemníků. Nicméně ještě o tom budeme jednat, žaloby přicházejí v úvahu tak od května,“ uvedl šéf rezidenčního portfolia firmy Pavel Klimeš.

Domluvu mezi majiteli a nájemníky měly usnadnit cenové mapy nájmů, ale ty jsou zatím na začátku realizace.

Za příspěvek se lidé i stydí

Několik účastníků včera upozornilo na vážný problém, a to že mnoho nájemníků sice není schopno činže platit, ale na druhé straně nevyužívají státní příspěvek na bydlení, který by jim aspoň zčásti pomohl situaci zvládnout.

Důvodem jsou podle nich předsudky lidí, že by se shodili jak ve vlastních očích, tak i ve svém okolí, dále neinformovanost o příspěvku a velká složitost jeho výpočtu.

„V Praze o příspěvek požádalo ani ne 6 procent nájemníků, ale nárok by přitom měla asi polovinu nájemníků,“ uvedl předseda SON Taraba. Podle něho to plyne z průzkumu zadaného pražským magistrátem.

„Lidé o možnosti příspěvku buď nevědí, anebo ho považují za ponižující, jako jakousi žebračenku. Jsou mezi nimi i lidé s vysokým vzděláním,“ dodal Taraba.

Potvrdil to i Pavel Klimeš. „Z nájemníků RPG pobírá příspěvek okolo osmi procent lidí, nárok na nějakou částku od státu by ale mělo 20 až 25 procent lidí,“ uvedl. Podle něho jim společnost sama pomáhá s vyplňováním žádostí.

Milada Kadlecová, šéfka brněnského Institutu regionálních infomací, který připravuje cenové mapy nájmů, zase upozornila, že dávka je „obtížně získatelná“ a „žadateli nikdo neporadí“.

Martin Lux ze Sociologického ústavu doporučil příspěvek na bydlení výrazně reformovat. Nárok na příspěvek má nájemník i vlastník nemovitosti, u něhož výdaje rodiny na bydlení přesahují 30 procent jejích příjmů, v Praze pak 35 procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám