Hlavní obsah

Peníze na český sport nesmí jít přes ČSTV, jsou zajedno Dobeš s Kalouskem

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Peníze na český sport už nesmí jít přes ČSTV, shodli se ve středu ministr školství Josef Dobeš (VV) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Oba přivítali iniciativu sportovních svazů s názvem Český sport 2011, která by se mohla stát novým partnerem státu při financování sportu. Informoval o tom mluvčí ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) Patrik Kubas.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Josef Dobeš (VV)

Článek

Iniciativu založili zástupci 54 českých sportovních svazů, ke kterým se později připojilo dalších pět. Rozhodli se vzdát části svých peněz a založit fond solidarity, ze kterého přijde finanční pomoc nejmenším sportovním svazům. Ministři Dobeš a Kalousek podpoří fond deseti milióny korun.

"Tento fond solidarity velmi vítám, je to skvělé gesto. Důležité je, že iniciativa 2011 je stále otevřená a i ostatní svazy mají možnost do ní vstoupit," uvedl Dobeš.

„Je potřeba odlišovat dva pojmy. Sport a jeho podpora a proti tomu funkcionářská struktura současné ČSTV a její podpora. Mezi těmi pojmy existuje neřešitelný rozpor. Střechová organizace ČSTV rozhodně není partnerem ani pro ministra financí, ani pro ministra školství pro to, abychom s nimi dohadovali podmínky financování českého sportu,“ nešetřil kritikou Kalousek.

MŠMT dá v letošním roce na český sport 1,9 miliardy korun, z ministerstva financí bylo navíc uvolněno 270 miliónů. Podle obou ministrů půjde v roce 2012 do českého sportu minimálně stejně tolik peněz jako letos. V dalších letech by pak měla tato suma stoupnou, a to například z daní vybraných od loterijních společností.

Reklama

Výběr článků

Načítám