Hlavní obsah

Vietnamci vyzráli na poslance, alkohol a cigarety prodávají dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Zdá se, že především vietnamští stánkaři a trhovci vyzráli na české poslance a jimi uzákoněný zákaz prodeje alkoholu a cigaret ve stáncích a v tržnicích. Ten platí od prvního ledna, ale zatím se dál prodává. Předvídavost a vynalézavost stánkařů jsou mimořádné. A umožňují jim úspěšné kličkovat v zákoutích české legislativy.

Článek

Alkohol a cigarety mohou nabízet jen prodejci, kteří prokáží, že na jejich kiosky bylo vydáno stavební povolení. Že tedy jde o stavbu, laicky řečeno pevně spojenou se zemí. Prodejci se prostě přizpůsobili, stánky přebudovali a Česká obchodní inspekce (ČOI) nemá co kontrolovat.

"Stánkaři se už na toto opatření připravili, podle zákona je totiž stánkem jen prodejna, která nemá pevnou podlahu, to ostatní je už konzum. A na ten se zákaz nevztahuje," řekla Právu ředitelka liberecké pobočky ČOI Marie Kučerová. Mnohé stánky byly v pátek zavřeny, jejich majitelé zřejmě vyčkávali.

Jinde se naopak vesele prodávalo. Někde nejspíš nezákonně, vědomě či nevědomky, avšak zatím bez postihu, protože Česká obchodní inspekce se na zteč teprve chystala. "Samozřejmě, že ke kontrolám dojde, ale bude nutné rozlišovat pevné stacionární stánky, kde toto zboží mohou trhovci nabízet, a tržní místa s provizorními prodejními pulty, u nichž lze prodejce tohoto sortimentu postihovat," řekl Právu ředitel ústecké ČOI Vojtěch Skála.

Podle šéfa České obchodní inspekce v Plzni Václava Havlíka začnou inspektoři kontrolovat tržnice až příští týden. "Většina inspektorů je nyní na dovolené, takže na kontroly nemám momentálně lidi ," uvedl Havlík.

Hrozí pokuta až 150 tisíc

"Pokud nyní někoho přistihneme, že na tržišti porušuje zákaz prodeje lihovin nebo tabákových výrobků, hrozí mu pokuta až 150 tisíc korun," uvedla Eva Tománková, sekční inspektorka obchodu a služeb ČOI v Olomouci.

Ani celníci se do kontrolování dvakrát nehrnuli. Viliam Leysek, mluvčí ústeckého celního ředitelství, jež spravuje Ústecký a Liberecký kraj, ČTK řekl, že ředitelství v pátek kontroly stánkového prodeje alkoholu a cigaret neorganizovalo. Ponechalo také na rozhodnutí ředitelů 13 celních úřadů v těchto krajích, zda celníky na kontroly vyšlou.

Na tržnicích od Křimova k hraničnímu přechodu Hora Svatého Šebestiána na Chomutovsku prodejci o novém nařízení, které od 1. ledna ve stáncích zakazuje prodej alkoholu a cigaret, nejspíše nic nevědí. Všude jsou totiž oba druhy zboží k dostání ve stejném objemu jako v loňském roce.

"Nedokážu si představit, jak chce obchodní inspekce prodej kontrolovat. Některé stánky mají povolení jako kamenné obchody, jiné jsou stavbami dočasného charakteru. V územním plánu obce už s nimi nepočítáme. Spoléhám však hlavně na přísnější pravidla EU. Věřím, že po našem vstupu do evropského společenství stánky zmizí samy," řekla starostka Křimova Milada Benešová.

Reklama

Výběr článků

Načítám