Hlavní obsah

VZP loni vydala za zdravotní péči více, než dostala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) vydala loni za zdravotní péči o 406 miliónů korun víc, než dostala z vybraného pojistného. O dvě miliardy korun klesly proti roku 2009 výdaje na léky na recept. Vyplývá to z předběžných výsledků hospodaření za rok 2010, které v pondělí projednala správní rada. Informaci poskytl mluvčí VZP Jiří Rod.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Konečný zůstatek na účtu základního fondu zdravotního pojištění činil podle mluvčího k 31. prosinci 2010 celkem 2,3 miliardy, což je zároveň zůstatek rezerv. Na ten nelze podle předsedy správní rady Marka Šnajdra sáhnout. Tato částka je nezbytná, aby VZP platila za péči včas, řekl Šnajdr.

VZP z nich tedy nebude hradit zvýšené výdaje na platy lékařů. Ze dvou miliard, které jim ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) slíbil, připadá na VZP 1,4 miliardy, zbytek na osm zaměstnaneckých pojišťoven.

"Ty 2,3 miliardy na účtu jsou opravdu kritická mez pro udržení schopnosti platit poskytovatelům včas," zdůraznil Šnajdr. Pokud jde o slíbené peníze na platy lékařů, dostal ředitel VZP Pavel Horák od správní rady v pondělí za úkol, aby na příští jednání dodal materiál, jakým způsobem a z jakých dalších úspor chce peníze pro lékaře získat.

Rezervy jsou téměř vyčerpány

Pokud se k výdajům základního fondu přičtou i platby z fondu prevence a provozního fondu, činil loni rozdíl mezi příjmy a výdaji šest miliard, upřesnil Šnajdr. Tyto peníze musela VZP uhradit z rezerv. Ještě před dvěma lety přesahovaly přebytky VZP deset miliard, musela z nich ale pokrýt propady ve výběru pojistného, jak rostla nezaměstnanost. "Rezervy z minulých let vstoupily v předchozích dvou letech do úhrad. Jsou již v podstatě vyčerpány na úroveň nezbytného technického minima," řekl.

Podle zprávy projednané v pondělí správní radou dosáhl předpis pojistného z veřejného zdravotního pojištění 92,606 miliardy, to je o 1,3 procenta méně než za stejné období roku předchozího. Pojistné, včetně toho, které dostala VZP v rámci přerozdělení, činilo 139,908 miliard, tedy o 0,7 procenta více.

Náklady na zdravotní péči dosáhly 140,314 miliard korun, což je o dvě procenta více než v roce předcházejícím. Výdaje na ambulantní péči byly 33 miliard, to je nárůst o půl procenta, výdaje na ústavní péči byly 76 miliard, to je o dvě procenta nárůst.

Správní rada podle Roda projednala rovněž strategii postupu v oblasti mimořádně nákladné péče. Materiál bude dopracován tak, aby úspory dosáhly alespoň pěti procent oproti zdravotně pojistnému plánu. Klíčovým nástrojem bude vedle koncentrace péče důsledná revizní činnost zejména v oblasti léčiv.

Reklama

Výběr článků

Načítám