Hlavní obsah

ČSOB klesl zisk, její belgická matka KBC naopak mocně finančně zafinišovala

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Belgická finanční skupina KBC, jejíž součástí je i tuzemská ČSOB, ve čtvrtém čtvrtletí roku 2010 dosáhla čistého zisku 724 miliónů eur (asi 17,5 miliardy Kč), uvedla ve čtvrtek agentura Reuters. Naopak její dceři ČSOB poklesl za loňský rok čistý zisk o 22 procent.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Ilustrační foto

Článek

U KBC se meziročně jedná o nárůst o 138 procent, jenž výrazně překvapil analytiky. Za celý loňský rok banka vykázala čistý zisk 1,86 miliardy eur (asi 45 miliard Kč) proti ztrátě 2,47 miliardy eur v roce 2009.

Pro porovnání, v loňském třetím čtvrtletí činil čistý zisk 545 miliónů eur a ve čtvrtém čtvrtletí roku 2009 pak 304 miliónů eur.

"Vysoké úrovně zisku jsme v posledním čtvrtletí roku 2010 dosáhli díky vysokým příjmům, které nám zajistil náš strategický model bankovních a pojišťovacích služeb na domácích trzích v Belgii a v regionu střední a východní Evropy," připomněl ředitel KBC Jan Vanhevel s tím, že z části pomohl také odprodej majetku.

Analytici oslovení v anketě pořádané agenturou Reuters v průměru odhadovali, že čistý zisk KBC bude v posledním čtvrtletí loňského roku činit 453 miliónů eur. Celoroční zisk pak měl podle jejich odhadů dosáhnout 1,59 miliardy eur.

Čistý zisk klesl, udržitelný stoupl

ČSOB jakožto největší bankovní skupině v tuzemsku podle objemu aktiv loni meziročně klesl čistý zisk o 22 procent na 13,47 miliardy korun. Naopak udržitelný zisk, který je očištěný o mimořádné vlivy, stoupl o 24 procent na 13 miliard korun.

Pokles zisku ČSOB byl způsoben jednorázovými položkami v roce 2009, které přinesly bance předloni necelých sedm miliard korun.

Do skupiny ČSOB patří vedle banky i například ČSOB Pojišťovna, Hypoteční banka, penzijní fondy Progres a Stabilita, Českomoravská stavební spořitelna nebo ČSOB Leasing.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám