Hlavní obsah

Lednový přebytek rozpočtu meziročně klesl na 10,6 miliardy korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká republika letos v lednu hospodařila s přebytkem 10,6 miliardy korun. V loňském roce byl lednový přebytek 13,1 miliardy. V úterý o tom informovala ministerstvo financí (MF). Státní rozpočet přitom pro letošní rok počítá se schodkem ve výši 135 miliard korun, loni skončilo hospodaření státu se schodkem 156,4 miliardy. Jen za úhradu úroků státního dluhu ČR v lednu zaplatila 3,1 miliardy.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Negativně lednový výsledek podle MF ovlivnily transfery přijaté od Evropské unie a Národního fondu, které meziročně klesly o 12,2 miliardy korun.

Příjmy rozpočtu v lednu klesly meziročně o pět miliard na 92,6 miliardy korun. Z toho daňové příjmy tvořily 55,3 miliardy korun, tedy více než polovinu všech příjmů. Meziročně daňové příjmy stouply o necelých osm procent, rozpočet počítá s růstem o necelých pět procent. "Meziroční růst byl ovlivněn především vyšším inkasem daně z přidané hodnoty a spotřebních daní," uvedlo MF.

Příjmy ze spotřebních daní stouply

Inkaso spotřebních daní stouplo o necelých 15 procent na 13,5 miliardy korun. Rozpočet přitom počítá s růstem o 4,4 procenta proti roku 2010. "V oblasti spotřebních daní není pro rok 2011 počítáno s žádnými legislativními změnami, které by výrazně ovlivnily výši inkasa daně," upozornilo MF.

Na dani z přidané hodnoty (DPH) stát v lednu vybral 30,7 miliardy korun, meziročně o sedm procent více. Meziroční zvýšení inkasa by letos ovšem nemělo být podle MF tak výrazné jako v roce 2010, kdy se obě sazby DPH zvýšily o jeden procentní bod.

Z daně z příjmu právnických osob rozpočet inkasoval 600 miliónů korun, tedy zhruba stejně jako loni. Rozpočet přitom počítá s poklesem o 2,7 procenta proti roku 2010. "Relativně nízké lednové inkaso souvisí s platebním kalendářem, kdy zálohy daně platí větší plátci až v polovině třetího měsíce příslušného čtvrtletí," uvedlo MF. Navíc bude daňový výnos podle úřadu ovlivněn letos poklesem sazby daně z 20 procent na 19 procent.

Na daních z příjmu fyzických osob stát získal 9,3 miliardy korun, tedy o zhruba procento více než před rokem. Rozpočet počítá s růstem o 16 procent kvůli vyššímu očekávanému inkasu u daně z příjmu fyzických osob ze závislé činnosti a vybírané srážkou.

Na pojistném na sociální zabezpečení stát vybral 30,9 miliardy korun, meziročně o 1,9 miliardy více.

Úroky za dluhy vzrostly na 3,1 miliardy

Celkové výdaje státu v meziročním srovnání klesly o tři procenta na 82 miliard korun. Na sociální dávky stát vynaložil 36,6 miliardy korun, meziročně o 11 procent více. Z toho na důchodech stát vyplatil 29,4 miliardy korun, což je o skoro čtyři miliardy více než v lednu před rokem.

Na úrocích ze svého dluhu stát v lednu zaplatil v meziročním srovnání o 0,1 miliardy korun více, tedy 3,1 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám