Hlavní obsah

Investice do komerčních realit celosvětově rostou, výjimkou není ani Česko

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Celosvětové přímé investice do komerčních realit narostly v roce 2010 o 50 % na 316 miliard dolarů a v roce 2011 se očekává nárůst o dalších 25 %. Poprvé od začátku globální finanční krize čtvrtletní objem realitních transakcí přesáhl 100 miliard dolarů, jak uvedla společnost Jones Lang LaSalle. V Česku dosáhla hodnota transakcí téměř 800 miliónů eur (asi 19,4 miliardy Kč), což představuje 45% nárůst oproti roku 2009.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Z rozvojových trhů je dobré zmínit Čínu a Brazílii, kde díky silné aktivitě ve čtvrtém čtvrtletí dosáhly objemy rekordní úrovně,“ řekl Arthur de Haast, vedoucí oddělení International Capital Group, s tím, že Spojené státy, Skandinávie a Německo zaznamenaly také zdravý růst v posledním čtvrtletí ve srovnání s předchozím rokem.

Český realitní trh byl v roce 2010 charakteristický nedostatkem vhodných investičních příležitostí, nicméně i tak se na trhu realizovalo poměrně velké množství transakcí. “Jejich hodnota dosáhla téměř 800 miliónů eur, což představuje 45% nárůst oproti roku 2009,” připomněl George Lewis, vedoucí investičního oddělení pro Českou republiku.

Menší počet nově dokončených projektů spolu s projekty vlastněnými fondy, které nejsou nuceny své nemovitosti prodávat, přispělo všeobecně k nedostatku nemovitostí na investičním trhu. Zájem o nemovitosti byl ze strany investorů veliký a výhledy do roku 2011 jsou podle Lewise ještě lepší.

“Mnoho významných realitních investorů nebylo na našem území v posledních dvou až třech letech aktivních, a tak očekáváme, že v roce 2011 budou znovu nakupovat. Už v prvním kvartálu 2011 očekáváme uzavření několika významných transakcí,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám