Hlavní obsah

Islandská policie zatkla dva exšéfy zkrachovalé banky

Právo, DPA, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Islandská policie zatkla v noci na sobotu dva bývalé šéfy zkrachovalé banky kvůli podezření z podvodů na finančním trhu. Sigurjóna Arnasona, exšéfa Landsbanki, a Ivara Gudjonssona, jejího někdejšího investičního ředitele, podrobí výslechu a pak se rozhodne o jejich osudu.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Islandská koruny

Článek

Potvrdil to islandský zvláštní prokurátor Ólafur Tór Hauksson, který loni v říjnu spustil vyšetřování nečekaného pádu tří  islandských bank po vypuknutí finanční krize na podzim 2008.

Za krachem bank údajně stojí dlouhodobé podvodné praktiky jejich vedení. Manažery bank média označovala za „čaroděje“ v době, kdy jejich banky údajně skvěle prosperovaly.

Island se kvůli krizi dostal i do sporu s Velkou Británií a Nizozemskem kvůli vkladům střadatelů z obou zemí. Navzdory ráznému nesouhlasu veřejnosti parlament v Reykjavíku schválil zákon o navrácení takřka čtyř miliard eur oběma zemím. Sumu Británie a Nizozemsko vynaložily na odškodnění více než 340 tisíc klientů Lansbanki.

Jak se krize odvíjela
Finanční krize propukla na Islandu v říjnu 2008 po pádu tří předních bank. Následně se zhroutila také islandská koruna a země se dostala na pokraj bankrotu. Tomu se Island vyvaroval díky drastickým škrtům ve státním rozpočtu a také půjčce od Mezinárodního měnového fondu.Vzrostla nezaměstnanost, lidé přišli o úspory i důchody
Zdroj: DPA

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám