Hlavní obsah

Česko přijme euro, až to bude výhodné, říká Nečas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na přijetí eura je podle premiéra Petra Nečase (ODS) dost času. Hovořit se o tom dá ve chvíli, kdy Česko splní maastrichtská kriteria, eurozóna bude stabilní a nová měna se stane výhodnější než udržení koruny.

Foto: Profimedia.cz

Jedno euro

Článek

"Samozřejmě si musíme být vědomi našeho závazku k euru, s tím však lze počítat až ve chvíli, až budeme sami splňovat maastrichtská kriteria," poznamenal Nečas. Stabilizovat se podle něj musí také situace v zemích EU, které už společnou měnu používají a jsou nyní otřeseny nutností výrazně pomáhat některým z nich. Musí podle něj také platit, že "náklady na přistoupení k euru budou nižší než náklady na udržení samostatné koruny".

Česká vláda se podobným způsobem k možnosti přijetí eura vyjadřuje už delší dobu. Loni na podzim se podle médií na vládu obrátil prezident Václav Klaus s návrhem, aby ČR ve věci eura vyjednala v unii výjimku podobnou té, jako mají Velká Británie či Dánsko.

Praha také nemá zájem podílet se na nákladném záchranném plánu, takzvaném permanentním krizovém mechanismu, pro ty země eurozóny, které se dostaly do hospodářských potíží. V prosinci premiér uvedl, že Česko bude trvat na tom, aby se tento krizový mechanismus týkal jen zemí eurozóny, nikoli států jako je ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám