Hlavní obsah

Na koleje míří modernizovaní brejlovci a rekonstruované rychlíkové vozy

Novinky, pit
Praha

České dráhy (ČD) přebírají od výrobců první modernizované lokomotivy řady 750.7 „brejlovec“ a revitalizované rychlíkové vozy s vylepšeným interiérem. Uvedl to tiskový mluvčí ČD Petr Šťáhlavský.

Článek

Do poloviny roku 2012 dodá společnost CZ LOKO celkem 19 kompletně modernizovaných lokomotiv. Celkem 110 revitalizovaných rychlíkových vozů 1. a 2. třídy ze společnosti JANOZA CZ bude uvedeno do provozu do poloviny letošního roku.

"Brejlovec" v novém

„Nejvýznamnější částí modernizace bylo dosazení nového, výkonnějšího, energeticky i na údržbu úspornějšího dieselového motoru typu Caterpillar s výkonem 1455 kW,“ uvedl náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Antonín Blažek.

Díky tomu bude mít lokomotiva lepší dynamické vlastnosti. Kromě toho dojde ke snížení nákladů na údržbu. Zmodernizovaná lokomotiva bude také tišší a bude produkovat méně exhalací.

Modernizované lokomotivy budou využívány především v rychlíkové dopravě z Prahy přes Písek do Českých Budějovic, v okolí Brna nebo na tratích z Hradce Králové do Trutnova či Letohradu. Celkové náklady na modernizaci včetně finančních nákladů na leasing budou 678 miliónů Kč.

Revitalizované vozy míří do provozu

Kontrakt na revitalizaci byl uzavřen na podzim 2010 a první z vozů jsou již v pravidelném provozu. České dráhy je nasazují především na rychlíky spojující Cheb a Prahu přes Ústí nad Labem.

„Při revitalizaci těchto vozů budou opraveny sedáky. V celém voze budou nové povrchy podlah a stěn. Komplexní rekonstrukci prodělají okna a nástupní dveře, což zlepší tepelnou pohodu ve vozech především v zimním období. Velkou pozornost věnujeme rekonstrukci záchodů včetně výměny velké části jejich vybavení,“ řekl Blažek. Celková hodnota kontraktu činí 128 miliónů Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám