Hlavní obsah

Slováci si příští rok sáhnou hlouběji do kapsy

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slováky od ledna postihne jedno z největších zdražování za poslední roky. Promítne se do něj vládní balík úsporných opatření, který má přispět k ozdravení veřejných financí. Každá domácnost si tak podle přepočtu ministerstva financí připlatí 25,6 eura (asi 650 Kč) měsíčně, jak uvedl server sme.sk

Foto: Profimedia.cz

Článek

Domácnostem s příjmem pod 512 eur (asi 12 974 korun) by měly roční výdaje stoupnout o 177 eur (asi 4485 korun), rodině se dvěma nezaopatřenými dětmi pak o 391 eur (asi 9907 korun). Opoziční poslanci nicméně hovoří o růstu nákladů domácností o více než 400 eur ročně.

Inflace by se měla v roce 2011 pohybovat ve výši 3,3 procenta. Nejvýrazněji by do cen mohlo zasáhnout zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH) o jeden procentní bod na 20 procent. Na původní úroveň by se měla sazba daně dostat poté, co se vládě podaří srazit schodek veřejných financí pod požadovaná tři procenta výkonu ekonomiky.

Potraviny a energie provětrají peněženky nejvíc

Nejrychleji by měly růst potraviny a ceny energií. Podraží cigarety, zvýší se ceny pohonných hmot včetně zkapalněného zemního plynu (LPG). Méně naopak stoupnou regulované ceny, neprošlo rovněž zvýšení spotřební daně z piva.

Poprvé od roku 2006 domácnostem od ledna zdraží zemní plyn, a to o 4,47 procenta. Téměř o pět procent si rodiny připlatí za elektřinu.

Dražší bude i jízda po dálnicích a rychlostních komunikacích osobními auty, protože ceny dálničních známek se zvýší o zhruba dvě pětiny. Autobusy a nákladní auta za použití vybraných silnic platí již od začátku letošního roku mýtné, jak připomíná agentura ČTK.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám