Hlavní obsah

Společnost BP prodává majetky, aby zaplatila škodu v Mexickém zálivu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Britská ropná společnost British Petrol (BP) prodá svůj majetek v Pákistánu za 775 miliónů dolarů (asi 14,5 miliardy korun) hongkongské United Energy Group. BP se prodejem majetku snaží zajistit dostatek peněz na úhradu škod vzniklých po letošní havárii ropné plošiny v Mexickém zálivu, informovala agentura Reuters.

Foto: Kate Davison-Greenpeace, Reuters

Ropné skvrny na hladině Mexického zálivu

Článek

BP tak letos již prodala, nebo se dohodla na prodeji majetku v celkové hodnotě 21,8 miliardy dolarů. BP odhaduje, že havárie v Mexickém zálivu spojená s únikem ropy do moře ji přijde na 40 miliard dolarů a do konce letošního roku bude muset prodat majetek za 25 až 30 miliard dolarů, aby měla na výplatu odškodného.

United Energy Group má ropné a plynárenské aktivity v Číně a Indonésii a působí rovněž v oblasti poskytování služeb pro ropná pole. Svojí nabídkou překonala konkurenční pákistánskou firmu Oil and Gas Development.

Problémy BP se táhnou od 20. dubna letošního roku, kdy v Mexickém zálivu explodovala ropná plošina Deepwater Horizon, kterou měla BP pronajatou. Plošina se vzňala a následně zřítila do moře.

Zemřelo při tom 11 dělníků. Z poškozeného vrtu Macondo pak tři měsíce unikaly milióny litrů ropy. Vrt byl definitivně zapečetěn až koncem září. Ekologická katastrofa způsobená tímto únikem se stala největší v dějinách USA.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám