Hlavní obsah

Česká ekonomika rostla, ale méně

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká ekonomika v letošním třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 2,8 procenta, což je o 0,2 procentního bodu méně, než předpokládal předběžný odhad. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím se hrubý domácí produkt zvýšil o 1,0 procenta; předběžně se uváděl růst o 1,1 procenta. Uvedl to Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

K růstu přispěla zejména odvětví zpracovatelského průmyslu, tržních služeb a obchodu.

V mezičtvrtletním srovnání rostl HDP nepřetržitě již pět čtvrtletí. Oproti dnu ekonomiky ve druhém čtvrtletí 2009 byl HDP v letošním 3. čtvrtletí vyšší o 3,3 procenta. Po prudkém poklesu v loňském prvním čtvrtletí o 3,6 procenta se tak HDP podle statistiků postupně zotavoval. Do absolutně nejvyšší dosažené úrovně z 3. čtvrtletí 2008 mu zatím chybí 1,8 procenta.

„Letos očekáváme růst české ekonomiky o 1,7 %, v příštím roce by měl zrychlit na 2,1 %. Záležet však bude na kondici našeho západního souseda, kam směřuje největší část vývozu českých firem,“ uvedl Jiří Moser ze společnosti PricewaterhouseCoopers.

Přestože zatím jsou výhledy německého hospodářství poměrně optimistické, přetrvávají rizika ohledně společné evropské měny i vývoje globální ekonomiky.

„V našich průzkumech pozorujeme pro následující roky optimismus českých podnikatelů, kteří očekávají růst svých firem. Pozitivní nálada domácností, a tím i jejich spotřebitelský apetit, se však budou vracet velmi pozvolna,“ dodal Moser s tím, že minimálně do začátku příštího roku lze očekávat růst míry nezaměstnanosti, která pravděpodobně opět prolomí devítiprocentní hranici.

U sousedů je ekonomika čilejší

Tempo oživení české ekonomiky zaostává za sousedními státy. Jediné Rakousko si ve třetím čtvrtletí připsalo jen 2,5 % meziročně. Slovensko naopak výrazně více: 4,2 % a Polsko dokonce 4,7 %, Německo pak 3,9 %. Nicméně česká ekonomika roste rychleji než průměr EU-27 (2,2 %) a eurozóna (1,9 %), připomíná analytička Helena Horská z Raiffeisenbank.

„V první polovině roku 2011 očekáváme další pokles spotřeby domácností. Růst české ekonomiky bude opět viset na bedrech vývozu a tentokrát významně i na fixních investicích firem,“ sdělila Horská.

Šetřit se bude na výstavbě dopravní infrastruktury. Stavebnictví zůstane pravděpodobně v poklesu. Nižší bude i spotřeba vlády. „Českou ekonomiku podrží opět Německo, ale také naši nejbližší sousedé: Polsko a Slovenko. Tyto ekonomiky mají naopak v příštím roce zrychlit v růstu,“ dodala Horská.

Reklama

Výběr článků

Načítám