Hlavní obsah

V Polsku se sníží pohřebné, lidé se budou moci pojistit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Polská vláda od března následujícího roku sníží doposud na evropské poměry neobvykle vysoké pohřebné ze současných skoro 6400 zlotých (asi 40 150 korun) na 4000 zlotých (asi 25 100) korun. To se nelíbí pohřebním firmám, podle kterých lidé začnou šetřit. Nadějí je pro ně pohřební pojištění, jež má klientům zajistit takové poslední rozloučení, jaké si přejí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle Slawomira Mocha, místopředsedy Komory polských pohřebních firem, nejde za 4000 tisíce zlotých náležitý pohřeb uspořádat. Tolik stojí prý jen místo na jednom z varšavských hřbitovů. Moch upozorňuje, že v Polsku po snížení pohřebného může nastat stejná situace jako v Česku, kde od roku 2008 stát vyplácí pohřebné ve výši 5000 korun jen ve výjimečných případech. Pokud se k mrtvému nikdo nepřihlásí, zaplatí pohřeb obec.

Lidé, kteří chtějí zabránit situaci, kdy je jejich příbuzní po smrti nebudou chtít náležitě okázale pohřbít, se mohou pojistit. Klienti na pojistném měsíčně zaplatí něco přes deset zlotých až několik desítek zlotých měsíčně, závisí to kromě jiného na jejich věku nebo pohlaví. Na výběr mají mezi třemi balíčky.

Pokud si zaplatí ten nejlevnější, budou mít nárok na bukovou nebo dubovou rakev s dřevěným křížem, když se rozhodnou pro dražší, bude na jejich rakvi kříž kovový. V případě kremace bude na pohřbu majitele nejdražší pojistky vystaven věnec z květů kaly, v případě té nejlevnější to bude věnec z karafiátů.

V Polsku se doposud udržely tradiční pohřby. Například ve Varšavě je jen asi desetina nebožtíků zpopelněna, ostatní jsou pohřbeni, nicméně ve městech, kde lidé mají hluboko do kapsy, je poměr kremací vyšší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám