Hlavní obsah

V Česku loni ubylo práce s daněmi, přesto jsme na světovém chvostu

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

O 53 hodin, tedy o více než šest pracovních dní, se podařilo v loňském roce oproti předchozímu roku snížit dobu potřebnou ke splnění daňových povinností modelové firmy v České republice. Na splnění daňových povinností je však stále potřeba 557 hodin (téměř 70 pracovních dní), což podle studie PwC, Skupiny Světové banky a IFC nazvané „Jak se platí daně“ řadí Česko na 167. místo ze 183 zemí světa.

Foto: Foto archiv, Právo

Fronta na daňové přiznání.

Článek

Jak vyplývá ze statistik, oproti předchozímu roku si Česká republika polepšila o čtyři místa.

„Ministerstvo financí udělalo za posledních pět let obrovský kus práce na zjednodušení českého daňového systému. Srovnáme-li daňovou náročnost našeho systému se situací před pěti lety, ubyly firmám více než dva měsíce práce, kterou musely věnovat daňovým povinnostem," říká Peter Chrenko, partner v oddělení daňových a právních služeb ve společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC) Česká republika.

Složitá hospodářská situace vyvolaná globální krizí snížila zisky firem a tím i jejich daňové odvody. Spolu se zvýšenými tlaky na výdajovou stránku veřejných rozpočtů to nedává státu prostor ulevit společnostem formou snížení daní. Jak ale potvrzují průzkumy PwC mezi majiteli a vedoucími představiteli významných společností působících v Česku, za mnohem větší problém než výši zdanění považují právě administrativní náročnost.

„Snižovat daňové sazby v době, kdy je ekonomika oslabená, může být pro řadu států obtížné, ale snížení administrativní zátěže související s výběrem daní je výhodné jak pro podniky, tak pro stát,“ uvedla Lenka Mrázová, ředitelka v oddělení daňových a právních služeb v PwC Česká republika.

V České republice od 1. ledna 2011 začne platit nový daňový řád a v roce 2013 by to měl být nový zákon o daních z příjmů. Pomoci by měl i vznik jednotného inkasního místa.

Čas potřebný ke splnění daňových povinností v zemích EU
zeměčas (v hodinách za rok)
Lucembursko59
Irsko76
Estonsko81
Velká Británie110
Švédsko122
Francie132
Nizozemsko134
Dánsko135
Kypr149
Belgie156
Rakousko170
Litva175
Španělsko197
Německo215
Rumunsko222
Řecko224
Finsko243
Slovensko257
Slovinsko260
Maďarsko277
Itálie285
Lotyšsko293
Portugalsko298
Polsko325
Česká republika557
Bulharsko616
Zdroj: PwC

Reklama

Výběr článků

Načítám