Hlavní obsah

Nošovický Hyundai skočil ze ztráty do zisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nošovice

Velký skok z mínusu do plusu se povedl nošovické automobilce Hyundai. Ta vykázala v prvním pololetí letošního roku zisk asi 404 miliónů Kč, zatímco ve stejném období loni byla ve ztrátě asi 654 miliónů Kč. Vyplývá to z výsledků mateřské společnosti Hyundai Motor Company.

Článek

Za loňskou ztrátou stála hospodářská krize, navíc Hyundai v Nošovicích teprve rozjížděl výrobu. Za první tři čtvrtletí letošního roku závod podle Sdružení automobilového průmyslu zvýšil produkci o 84 procent na 143 839 aut, což bylo více než za celý loňský rok, kdy jeho brány opustilo 120 000 aut.

Příští týden z linek firmy sjede třistatisící automobil od zahájení sériové produkce v listopadu 2008. Mluvčí Hyundai Motor Manufacturing Czech Petr Vaněk uvedl, že zájem o vozy z produkce automobilky je ve zhruba padesáti zemích trvale vysoký. Největší odbyt mají automobily jihokorejské značky ve Velké Británii a Německu.

Hyundai kvůli výrobě nového modelu ix20 v příštím roce plánuje rozjet třetí směnu. Chce zaměstnat dalších 1000 lidí a rozšířit počet pracovníků na celkových 3600. Ročně pak plánuje vyrábět při plném výkonu 300 000 vozů.

Čistý zisk jihokorejské mateřské společnosti Hyundai Motor ve třetím čtvrtletí meziročně stoupl o 38 procent v přepočtu na 21,4 miliardy Kč díky růstu prodeje na rozvíjejících se trzích, jako jsou Čína a Indie.

Reklama

Výběr článků

Načítám