Hlavní obsah

Energetický regulační úřad by se měl zrušit, hřímá Topolánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bývalý premiér Mirek Topolánek a současný kandidát na výkonného ředitele Mezinárodní energetické agentury (IEA) je pro zrušení Energetického regulačního úřadu (ERÚ), který podle jeho slov neplní svou funkci. Topolánek to uvedl na úterní konferenci o české energetické legislativě.

Foto: Archiv Právo, Právo

Mirek Topolánek

Článek

ERÚ podle Topolánka nechrání před energetickým trhem spotřebitele, ale naopak energetické podniky. „Energetický regulační úřad má ohromný rozsah pravomocí, je významným tvůrcem či spolutvůrcem legislativy, ale nevykazuje žádné výsledky,“ nešetřil s kritikou Topolánek.

Topolánek viní ERÚ za to, že odpovídá za legislativu, která umožnila prudký rozvoj fotovoltaických elektráren, v jehož důsledku hrozí razantní zdražení elektřiny.

Předsedu ERÚ jmenuje vláda na pět let a podle Topolánka do fungování úřadu, který vznikl před deseti lety kvůli regulaci energetického trhu, nemůže příliš zasahovat.

„Vzniklo tak neodvolatelné a nikomu neodpovídající ministerstvo energetiky,“ připomněl Topolánek s tím, že chybou bylo, že se ERÚ vůbec ustavil.

Reklama

Výběr článků

Načítám