Hlavní obsah

Personální změny na ministerstvech mohou způsobit miliardové ztráty

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Evropská komise (EK) varuje Česko před ztrátou desítek miliard korun z evropských fondů. Vyplývá to z dopisu, který má k dispozici Český rozhlas 1-Radiožurnál. Dopis EK adresuje ministru pro místní rozvoj Kamilu Jankovskému a vybraným náměstkům ministerstev školství, financí, vnitra a životního prostředí. Jankovský existenci dopisu Radiožurnálu potvrdil.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo Evropské komise v Bruselu

Článek

EK upozorňuje především na skutečnost, že personální změny, které provedl ministr školství Josef Dobeš, můžou vést ke zpoždění čerpání peněž z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (VaVpI). Ten je přitom podle Bruselu klíčový pro konkurenceschopnost české ekonomiky. Dobeš nedávno odvolal Jana Vitulu, který měl na ministerstvu čerpání evropských peněz na starosti. Spolu s Vitulou odešla řada jeho podřízených.

EK upozorňuje, že operační program VaVpI je už nyní ohrožen, protože byl v minulosti schválen s ročním zpožděním. Podle Bruselu podstatná výměna managementu a dalších pracovníků „může zvýšit riziko", že Česko o evropské peníze z tohoto programu přijde. Situace v operačním programu VaVPI je podle EK kvůli krokům ministerstva „obzvlášť vážná".

Podobné riziko podle EK existuje i na ministerstvu vnitra. EK varuje, že pokud k rozsáhlým personálním změnám dojde i na ministerstvu životního prostředí, bude se riziko ohrožení přísunu evropských peněz týkat i tohoto úřadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám