Hlavní obsah

Ani přes zpomalení globálního růstu recese nehrozí, tvrdí finančník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Globální hospodářský růst se zpomaluje. V USA by měl klesnout růst ekonomiky z letošních 2,6 procenta na 1,8 procenta v roce 2011, v eurozóně pak z 1,5 procenta na 1,3 procenta. Uvedl to Kurt Kotzegger, šéf investic společnosti Raiffeisen Capital Management se sídlem ve Vídni, s tím, že pravděpodobnost další recese však nyní není velká.

Foto: Stringer Shanghai, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Proti scénáři takzvané dvojité recese podle něj hovoří nyní potěšitelné prognózy růstu rozvojových trhů, celosvětově solidní data podniků a podpůrná politická hospodářská opatření jak v rozvinutých zemích, tak na rozvojových trzích. "Obavy z recidivy globální recese se v současné době jeví jako neodůvodněné," dodal Kotzegger.

Vyhlídky růstu pro globální rozvojové trhy jsou pro roky 2010 a 2011 zřetelně vyšší než ve vyspělých zemích. Nejvyšší růst očekává Kotzegger v Asii (devět procent), následované Latinskou Amerikou (čtyři procenta) a východní Evropou (tři procenta).

"Akcie rozvojových trhů zůstávají navzdory ohromnému ročnímu pohybu v roce 2009 pro investory zajímavé. Trhy vykazují nadále strukturální vzestupný trend, konjunkturní prostředí působí dále podpůrně," uvedl Kotzegger. Také místní měny růstových zemí považuje nadále za zřetelně podhodnocené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám