Hlavní obsah

Nový čínský vlak jede přes 416 kilometrů v hodině

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šanghaj

Nový vysokorychlostní vlak spojující čínskou Šanghaj s městem Chang-čou překonal v úterý hranici 400 kilometrů v hodině. Během zkušebních jízd dokázal vyvinout rychlost 416,6 kilometru v hodině. Od vlaku se očekává, že zkrátí čas strávený jízdou mezi oběma městy o polovinu, tedy na 40 minut, uvedl deník China Daily.

Článek

Vzdálenost mezi městy je 202 kilometrů, a aby bylo možné se do plánovaných 40 minut vejít, vlak bude muset jet průměrnou rychlostí 350 kilometrů za hodinu. Dopravce očekává, že tento spoj mezi Šanghají a Chang-čou, které je hlavním městem provincie Če-ťiang, bude v provozu od konce října.

„Rekord 416 kilometrů za hodinu dokazuje, že Čína dosáhla nového milníku ve vysokorychlostních železničních technologiích,“ uvedl Šua-kuang Čang z ministerstva železničních spojů. Moderátorka čínské rozhlasové stanice Jülej Liou, která se testovací jízdy zúčastnila, uvedla, že když se vlak rozjel do nejvyšší rychlosti, zdálo se jí, že létá.

Čína má v současné době okolo sedmi tisíc kilometrů vysokorychlostních železničních kolejí, což je nejvíce tohoto druhu na světě. Dráhy prý ale na novém vlaku oceněném světovým rekordem nehodlají vydělávat, i když se cena jízdenky oproti stávajícím spojům prodraží. Jízdné mezi oběma městy vyjde v přepočtu na více než 250 korun, což je dvakrát více než za stejnou vzdálenost u normálního vlaku.

Vysokorychlostní vlaky, které jezdí například ve Francii (TGV) nebo Japonsku (Šinkanzen) dosahují rychlostí kolem 300 kilometrů v hodině.

Dosud nejvyšší rychlosti dosáhl vlak v roce 2003 v Japonsku. Tehdy jel 581 km/hod.

Nejvyšší rychlosti vlaků
rokzeměrychlost
2003Japonsko581 km/hod
2007Francie574,8 km/hod
1999Japonsko552 km/hod
1997Japonsko550 km/hod
2003Německo501 km/hod
2010Čína416 km/hod

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám