Hlavní obsah

Irsko a Portugalsko si podle ministrů eurozóny pomůžou sami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Irsko ani Portugalsko nebudou potřebovat pomoc Evropské unie. Shodují se na tom ministři financí eurozóny, kteří se sjeli k neformálnímu jednání do Bruselu. Obavy v posledních dnech vzbuzuje především situace v Irsku, které se potýká s problémy ve velkých bankách a je nuceno za ně platit obrovské ztráty. S finančními ústavy má problém i Portugalsko, protože nejsou schopny na trhu získat dostatečný kapitál.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Můj dojem není takový, že by se Irsko potřebovalo schovat pod evropský deštník. Sdílíme názor, že irská vláda může vyřešit bankovní problémy bez evropské pomoci," řekl při příjezdu na jednání novinářům šéf ministrů financí eurozóny a lucemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Viceprezident Evropské centrální banky (ECB) Vitor Constancio pro změnu nevidí žádný větší problém v Portugalsku, v jehož případě ekonomové spekulují, že nedokáže snižovat rozpočtový schodek tak rychle, jak si vláda naplánovala.

Portugalská menšinová vláda po tlaku EU ve čtvrtek navrhla další úsporná opatření, která zahrnují také pětiprocentní snížení platů státních úředníků. "Je to pozitivní vývoj, protože jde směrem, který zajišťuje, že snížení schodku na 4,6 procenta HDP v příštím roce může být dosaženo," uvedl Constancio.

Vše pro záchranu Anglo Irish Bank

Irský ministr financí Brian Lenihan nicméně ve čtvrtečním rozhovoru s Financial Times trhy příliš neuklidnil. Podle něj hrozí, že pád banky Anglo Irish Bank, na jejíž očištění vláda vydala již desítky miliard eur, by srazil na kolena celou zemi. "Irsko nemá jinou možnost než konat. Pád Anglo by srazil celou zemi. Je systémově důležitá vzhledem ke své velikosti a žádná země si pád takové instituce nemůže dovolit," uvedl.

Podle čtvrtečního vyjádření irské centrální banky bude záchrana zestátněného irského bankovního ústavu Anglo Irish Bank stát domácí vládu 29 až 34 miliard eur (až 837 miliard korun) a další miliardy nového kapitálu budou potřebovat dvě další velké irské banky. Zpráva přiměla vládu ke slibu předložit v listopadu nový čtyřletý plán snižování rozpočtového deficitu.

Reklama

Výběr článků

Načítám