Hlavní obsah

Nový finanční dohled v EU má zabránit další krizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel/Štrasburk

Evropský parlament ve středu definitivně schválil novou podobu finančního dohledu v Evropské unii (EU). Její zastánci tvrdí, že zabrání opakování finanční krize z let 2008 a 2009, kritici ovšem varují, že národní státy ztratí část pravomocí a dohledu nad vlastními bankami na úkor unijních institucí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

K odpůrcům patřilo původně i Česko, ale nakonec zůstalo osamocené a nemělo šanci schválení návrhu zabránit.

Základ nové podoby unijního finančního dohledu, který by měl začít fungovat již od počátku příštího roku, mají tvořit čtyři nové instituce. Tři z nich budou dohlížet na banky, pojišťovny a finanční trhy. Čtvrtá bude sledovat vznik případných rizik v členských státech EU pro celou unijní ekonomiku.

Česku od začátku jednání vadilo, že nové dohledové orgány by mohly zasahovat do chodu jednotlivých finančních institucí a jejich slovo by bylo větší než slovo národních regulátorů. Podobné výhrady měla původně i Velká Británie, ta se ale nakonec spokojila s tím, že jeden z úřadů bude sídlit v Londýně.

Konečná dohoda počítá s tím, že národní regulátor bude schopný zvrátit rozhodnutí unijního regulátora v případě, že unijní verdikt bude mít důsledky pro národní rozpočet. Stát však bude muset své "odvolání" řádně vysvětlit, malicherným důvodům má zabránit speciální klauzule. Nová podoba unijního dohledu ovšem neřeší, kdo ponese odpovědnost za škody, které může způsobit špatné rozhodnutí unijního regulátora.

Nové a drahé úřady, a co z toho?

Někteří čeští europoslanci tak hlasovali proti návrhu, přestože byli ve výrazné menšině. Proti byl mimo jiné i celý poslanecký klub Občanské demokratické strany, který je z těch českých největší.

"Na jaře 2009, kdy nová architektura finančního dohledu vznikala, jsme slyšeli ujišťování, že nebudeme potřebovat nové instituce. Teď samozřejmě vznikají nové a drahé úřady, které nemají žádnou odpovědnost, jen moc nařizovat. Přitom plnou odpovědnost za stabilitu České republiky nese i nadále Česká národní banka," řekl europoslanec Ivo Strejček (ODS).

Nová podoba finančního dohledu se nelíbí ani Janu Březinovi z KDU-ČSL. "Nová pravidla finančního dohledu signalizují, že nad ekonomickou svrchovaností státu se začíná smrákat. V případě rozdílného vidění situace nadnárodní orgány dohledu ty národní jednoduše převálcují," uvedl.

Návrh, který bývá v rámci EU označován jako revoluční, naopak podpořili sociálnědemokratičtí europoslanci, přestože i oni připouštějí, že je spojen s určitými problémy. "Z čistě odborného hlediska není tvar nových regulačních orgánů a jejich pravomocí úplně bez problémů. Jejich pravomoci se budou totiž překrývat s národními orgány. Také to, že nevznikl jednotný dozorový orgán, považuji za nepříliš šťastné," řekl Jiří Havel (ČSSD).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám