Hlavní obsah

Na důchody letos chybí už více než 19 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Na důchody letos chybí v penzijním systému už 19,2 miliardy korun. Právě o tolik se totiž do konce července vybralo méně, než se vyplatilo. Propad celého účtu sociálního pojištění, ze kterého se platí kromě penzí i nemocenská, zmírnil výběr pojistného na dávky nemocenského pojištění. Ten byl 0,7 miliardy v plusu. Na účtu tak chybělo 18,5 miliardy. Uvedla to Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Celkem se na důchodové a nemocenské pojištění vybralo v prvním pololetí 190,6 miliardy korun a vydalo 209,1 miliardy. Příjmy z pojistného na důchodové zabezpečení byly 176,8 miliardy korun. Na důchody se ovšem vydalo 196 miliard. Na nemocenské pojištění úředníci správy sociálního zabezpečení vybrali 13,8 miliardy korun. Lidem, kteří v tu dobu čerpali nemocenskou, odeslali 13,1 miliardy.

Deficit účtu sociálního pojištění přitom ve srovnání s minulostí prudce roste. Loni ve stejném období na něm chybělo "pouze" 11,5 miliardy. A to za situace, kdy byl deficit i na výběrech a výdajích za nemocenské. Předloni byl na účtu dokonce přebytek ve výši 15,7 miliardy korun.

Podle dřívějších vyjádření ČSSZ může za deficit zejména dopad ekonomické krize. "Vývoj příjmů z pojistného na sociální zabezpečení v roce 2010 je nezbytné rovněž posuzovat v kontinuitě vývoje roku předchozího," okomentovala pro ČTK propad mluvčí ČSSZ Jana Buraňová.

Výši příjmů na sociální zabezpečení podle ní ovlivnilo například snižování některých sazeb pojistného, slevy na pojistném na sociální zabezpečení a příspěvku na státní politiku zaměstnanosti, které byly poskytnuty firmám a živnostníkům, a nárůst počtu firem v insolvenci. Dále hrál svou roli i pokles počtu pojištěnců, za které se platí pojistné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám