Hlavní obsah

V Evropě jezdí první kamión na hybridní pohon

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Londýně a jeho okolí začal v těchto dnech jezdit první kamión na hybridní pohon. Na tomto ojedinělém projektu společně pracují Volvo a DHL.

Článek

„Toto hybridní řešení je v případě 18tunových nákladních vozidel pro distribuční přepravu použito poprvé na světě. Výhodou energeticky účinných vozidel jsou rovněž nižší náklady, což v době, kdy se podniky usilovně snaží odstranit z provozu neefektivnost, představuje důležitý úsporný prostředek,“ komentoval Ian MacAulay z DHL.

Vůz by měl nyní projít dvouletým testováním právě ve Velké Británii. Společnosti si od vozidla, které kombinuje elektrický a naftový pohon, slibují o 15 procent nižší spotřebu paliva.

Kromě osobní přepravy je snaha po větší ekologii již delší dobu patrná i mezi nákladními přepravci. Například tuzemská Avia již loni na podzim představila elektromobil Smith, na jehož spoluvýrobě již prorazila v USA.

Vozy Smith na jedno nabití ujedou vzdálenost kolem 300 kilometrů.

Foto: Petr Horník, Právo

Reklama

Výběr článků

Načítám