Hlavní obsah

Veškeré kakao v Evropě skoupil jediný spekulant

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pozoruhodný obchod se podařil britskému manažerovi Anthonymu Wardovi. Prostřednictvím hedgeového fondu skoupil veškeré kakaové boby v Evropě. Podařilo se mu totiž získat 240 tisíc tun této komodity. Investory po celém světě tak přesvědčil, že spekulovat a vydělávat lze na všem.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle zahraničních médií Ward utratil za kakao na trzích 992 miliónů dolarů, tedy necelých dvacet miliard korun. O objemu transakce svědčí i fakt, že ovlivnil ceny kakaa po celém světě, jako komodita totiž podražila v Evropě na nejvyšší úroveň od roku 1977.

Obchod se uskutečnil před několika dny, a kromě toho, že šlo o největší zakázku za posledních 14 let, se nevědělo, kdo za ním stojí. V pondělí se však podařilo zjistit i jméno kupce. Ward kakao koupil prostřednictvím svého hedgeového fondu Armajaro.

Odborníci očekávají, že „veškeré evropské kakao“ bude uskladněno v Nizozemsku nebo v Anglii. Dodávka je srovnávána objemem k pěti Titanikům. Vyrobit by se dalo z toho množství asi pět miliard malých tabulkových čokolád.

Přestože se zdá být tento obchod bizarní, analytici upozorňují, že s kakaem lze spekulovat stejně jako se zlatem, ropou nebo měnami. Navíc kakao v posledním roce kvůli vysoké poptávce podražilo o 16 procent, přitom v Africe se ho sklidilo méně.

„Předpokládám, že pan Ward si říká: ‚Dobře, jestliže na kakao vsadím a podaří se mi ovládat dodávky kakaa, mohu zahnat trhy do úzkých a následně na tom vydělat.‘ Povedlo se mu to už v roce 2002, proto to udělal znovu,“ komentoval Chris Skinner, šéf společnosti Financial Services Club.

Odborníci dále upozornili, že podobné obchody nejsou příliš neobvyklé. Spekulovat a ovlivňovat lze i ceny obilí, kukuřice či kávy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám