Hlavní obsah

Ceny v obchodech se dva měsíce téměř nehnuly

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ceny zboží a služeb byly dva měsíce po sobě neměnné. Podle zjištění Českého statistického úřadu (ČSÚ) byla červnová meziroční míra inflace stejná jako v květnu, tedy 1,2 procenta. Ceny nerostly ani meziměsíčně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Brambory v červnu podražily.

Článek

„Oproti květnu se hladina spotřebitelských cen nezměnila. Zdražily sice některé potraviny, ale naopak slevy oblečení tlačily spotřebitelské ceny dolů. Celkově se dá říct, že slabá poptávka drží ceny na uzdě. Obchodníci tak musí reagovat rychlejšími slevami, aby si udrželi zákazníky,“ komentoval analytik ČSOB Petr Dufek.

Nicméně při srovnání jednotlivých položek spotřebitelského koše, statistici zjistili, že například potraviny a nealkoholické nápoje přestaly po 18 měsících zlevňovat.

„K této změně přispělo zejména zvýšení cen zeleniny včetně brambor o 18,6 %, olejů a tuků o 2,2 % a mléka, sýrů a vajec o 1,4 %,“ vysvětlili statistici.

Odborníci očekávají, že letos průměrné ceny zboží a služeb ještě vzrostou. „Celkově by se inflace měla v průběhu letošního roku postupně zvyšovat ke dvěma procentům, v druhé polovině roku by se mohla dočasně dostat i nad dvě procenta,“ upozornil analytik Komerční banky Jiří Škop.

Reklama

Výběr článků

Načítám