Hlavní obsah

V červnu bylo bez práce 500 500 lidí

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Počet lidí bez práce v Česku nadále klesá. Podle pondělních údajů ministerstva práce a sociálních věcí bylo na konci června bez zaměstnání 500 500 lidí. Míra nezaměstnanosti tak klesla z květnových 8,7 procenta na 8,5 procenta.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Článek

„Jedno z nejhorších období pro český trh práce je definitivně za námi. Červnové údaje znovu potvrdily zlepšující se tendence a makroekonomické indikátory ze zahraničí i z domova naznačují postupné ekonomické ožívání,“ uvedl analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Nicméně je nutné dodat, že ubývá i volných pracovních pozic, což znamená, že lidem se práce hledá těžko. Na úřadech práce bylo 32 927 volných míst, což v průměru znamená, že na jedno místo připadalo 15,2 uchazeče.

Ministerstvo upozornilo, že nejhůře se hledá práce v okresech Děčín (63,8 uchazeče na volné místo), Teplice (62,8 uchazeče), Karviná (56,1 uchazeče) a Třebíč (48 uchazečů).

Okresy s nejvyšší mírou nezaměstnanosti (v %):
Most15,6
Děčín14,6
Bruntál14,2
Hodonín14,0
Karviná13,7
Okresy s nejnižší mírou nezaměstnanosti (v %):
Praha-východ3,8
Praha3,9
Praha-západ4,2
Mladá Boleslav4,7

Ze statistiky dále vyplývá, že podporu v nezaměstnanosti pobíralo 141 733 lidí.

Přestože jsou čísla příznivá, analytici upozorňují, že lidí bez práce opět přibude. „V nadcházejících měsících s příchodem čerstvých absolventů škol, kteří za současné situace velmi těžce hledají práci, se míra registrované nezaměstnanosti opět mírně zvýší a v září se může přiblížit k devíti procentům,“ doplnila analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Reklama

Výběr článků

Načítám