Hlavní obsah

Verdikt v procesu s Kervielem bude vynesen v říjnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soudní verdikt v procesu s bývalým makléřem francouzské banky Société Générale Jérômem Kervielem (33) bude vynesen 5. října. Uvedl to předseda soudu. Kerviel je obviněn z překročení pravomocí, zpronevěry a falšování dokumentů, za což pro něj prokuratura navrhuje pětiletý trest.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Bývalý bankéř Société Générale Jerome Kerviel

Článek

Pokud soud vyhoví návrhu obžaloby, Kerviel by za mřížemi strávil čtyři roky, pátý rok by mohl být odložen. Banka klade Kervielovi za vinu, že jí neschválenými finančními transakcemi způsobil ztrátu asi 4,9 miliardy eur (více než 126 miliard Kč).

Kerviel svou obhajobu stavěl na tom, že jeho nadřízení věděli, co dělá, a že překračuje interní limity. Dokud vydělával, bance to prý nevadilo, až prý nashromáždil vysokou ztrátu, banka jej hodila přes palubu. To ale lidé ze Société Générale od začátku odmítají a Kerviela považují za lháře. Případ je ostře sledován mimo jiné proto, že se v něm utkala největší francouzská právnická esa.

Kervielův právník Nicolas Huc-Morel se snažil bývalého makléře vylíčit jako nadšeného a loajálního mladého muže, jehož nepovolené obchody byly nadřízenými tolerovány. Šéfem Kervielových obhájců je Olivier Metzner, který hájil například bývalého francouzského premiéra Dominiqua de Villepina či panamského diktátora Manuela Noriegu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám