Hlavní obsah

Rok zlodějů: pojišťovny evidují mnohem víc vykradených bytů a domů než dřív

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zloději mají v letošním roce žně. Pojišťovny evidují již tisíce případů vloupání do domů či bytů. Škody po řádění lapků činí stovky miliónů korun. Generali a Česká pojišťovna se shodují, že krádeží je letos mnohonásobně více než loni.

Foto: , Novinky

Pozor na lešení, zloději se díky němu mohou dostat do bytu ve vyšším patře.

Článek

Generali eviduje pojistných událostí již 1200 za 38 miliónů korun, což je meziroční nárůst o 140 procent. Česká pojišťovna pak má nárůst o stovky pojistných událostí za celkem stovky miliónů korun.

„Zloději berou vše, co má nějakou hodnotu a co lze obratem prodat. Cennosti, elektroniku, optiku až po sportovní vybavení, jako jsou například jízdní kola. Jen v roce 2009 bylo odcizeno přes 300 jízdních kol za více než tři milióny korun. Za prvních pět měsíců letošního ukradli zloději více než 130 jízdních kol za více než jeden a půl miliónu korun,“ komentoval mluvčí Generali Jiří Cívka.

Zároveň upozornil, že v domech ve výstavbě mají zloději v hledáčku například plovoucí podlahy či nezabezpečené přístroje, mezi které patří například kotel.

Pozor na sociální sítě

Pojišťovny upozorňují, že základem prevence před nenechavci jsou uzavřená veškerá okna a uzamčené dveře, rozhodně se nevyplácí je nechávat jen zabouchnuté. Lapkům totiž v tomto případě stačí jen několik minut na vniknutí do objektu. Lákadlem pro zloděje může být i světlíkové okno.

„Kuriózním případem bylo vloupání do bytu, kdy pachatel, zřejmě nějaký akrobat, se dostal do bytu ve 4. patře přes světlíkové okno. Světlík byl přitom poměrně úzký a přístupný pouze z chodby domu. I přivolaní soudní znalci kroutili hlavou nad tím, že se takovou škvírou dokázal někdo protáhnout,“ popsal mluvčí.

Cívka také uvedl, že není výjimkou, že se lidé o odjezdu například na dovolenou pochlubí na Facebooku. Po příjezdu pak na ně čeká již jen prázdný byt.

Udělejte si seznam kradených věcí

Co dělat, když je dům vykraden? „Pokud už např. zloději navštíví nějakou domácnost, doporučujeme, aby lidé sepsali seznam toho, co všechno jim zmizelo, a to ještě v době, kdy probíhá policejní vyšetřování. Poté, co od policie dostanou závěrečné usnesení (zpravidla po dvou měsících od krádeže), už mají pouze tři dny na to, aby se proti němu odvolali. Pro pojišťovnu je pak základním stavebním kamenem při likvidaci a výplatě náhrady škody právě protokol, obsahující přehled odcizených věcí,“ popsal mluvčí České pojišťovny Václav Bálek.

Podle něj je dobré, aby policie provedla expertizu, pokud při vloupání bylo použito násilí - rozbité okno či vypáčené dveře. „Expertiza je totiž pro další postup pojišťovny velmi důležitá. Pokud ji policie neudělá automaticky, doporučuje ČP, aby ji požadovali sami,“ dodal Bálek.

Reklama

Výběr článků

Načítám