Hlavní obsah

Z automatu v Emirátech nepadají tyčinky nebo pití, ale zlaté cihly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Milionáři a členové královských rodin ubytovaní v hotelu Palace v Abú Zabí si chodí do hotelové haly s pozlaceným stropem pro kapučína pocukrovaná zlatými vločkami. A vedle tohoto automatu si teď mohou navíc vyměnit hotovost za ryzí zlato v různé podobě. Směnárenský automat je, jak jinak, rovněž potažen vrstvou zlata, takže do okolí zapadá perfektně a vypadá spíš jako jeden z kusů nábytku, napsala agentura Reuters.

Článek

"Vybrali jsme tento hotel právě proto, že automat na zlato sem zapadne," sdělil německý mozek projektu Thomas Geissler.

Automat vydává zlato ve 320 podobách, z nichž si lze vybrat. Plátky mohou vážit až deset gramů, přičemž cenu každých deset minut aktualizuje počítač podle čerstvého kurzu.

Foto: Reuters

Automat na zlato stojí v hotelu Palace v Abú Zabí hned vedle zařízení na kapučíno.

"Veškeré zlato je dovezeno z Německa a brzo tady budou cihličky s logem hotelu, takže to bude pěkný suvenýr z cest," řekl Geissler. Automat prozatím přijímá pouze místní měnu, tedy dírhámy SAE, ale brzy bude fungovat i na kreditní karty.

Foto: Reuters

Směnárenský automat poprvé vyzkoušeli loni v Německu, ale premiéru pro veřejnost měl v SAE, v nichž je poptávka po zlatě jistá. "První večer po spuštění automatu byl zájem velký a jeden ze zákazníků si dokonce koupil po jednom od každého z nabízených zlatých produktů," sdělil Geissler ke středečnímu zprovoznění automatu.

Načasování luxusní novinky je dokonalé, jelikož kvůli ekonomické nejistotě cena zlata stoupá. Ve čtvrtek překročila 1244 dolarů za troyskou unci a obchodníci počítají s dalším růstem.

Foto: Reuters

Automat razí zlaté mince ve 30 možných podobách. Stačí si jen vybrat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám