Hlavní obsah

Většina Čechů bere podprůměrnou mzdu

Právo, Jiří Vavroň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České domácnosti budou muset letos hospodařit velmi obezřetně, aby se nedostaly do finančních potíží. Na průměrnou hrubou měsíční mzdu, která loni činila 23 598 korun, v Česku nedosáhnou už dvě třetiny zaměstnanců.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V některých čtvrtletích se podíl lidí pohybujících se pod průměrnou mzdou zvyšuje až na 68 procent. Vyplývá to ze zprávy o příjmech českých domácností, kterou zpracovalo ministerstvo práce a sociálních věcí.

Další nepříznivou zprávu vydala Česká národní banka. Roste podíl domácností, které nesplácejí svoje půjčky – podíl úvěrů nesplácených déle než 90 dnů se v březnu zvýšil na 43 miliard korun. Nejvíce lidé nesplácejí spotřebitelské úvěry, problémy ale rostou i se splácením hypoték, kdy po době pravidelných splátek jsou hypoteční úvěry už za 16 miliard korun.

Důvodů finančních potíží českých domácností je několik. „Je to odraz vývoje na trhu práce a růstu nezaměstnanosti,“ řekl Právu analytik Citibank Jaromír Šindel. Změnu ve schopnosti splácet dluhy můžeme podle něj proto čekat v určitém časovém odstupu až po obratu na trhu práce, který se očekává na přelomu letošního a příštího roku.

Firmy v důsledku krize rovněž nezvyšují části zaměstnanců mzdy, spíše je snižují. Současně, upozorňují analytici Českého statistického úřadu, se mění struktura výdajů domácností.

Nejvíce stojí bydlení

Podle Českého statistického úřadu totiž největší podíl z příjmů rodin ukousnou výdaje spojené z bydlením – nájem, údržba, voda, elektřina a topení. V žebříčků výdajů tak nahradily roky kralující potraviny.

Podle analytiků rozdíl spočívá v tom, že pokud rostou ceny potravin, můžete je buď nahradit levnějšími druhy jídel, nebo prostě omezit spotřebu. U většinou fixních poplatků za bydlení není manévrovací prostor příliš velký. Složenky se musí zaplatit, jediná možnost, jak snížit výdaje za bydlení, je výměna bytu, která ale není jednoduchá, navíc stěhování přijde na desítky tisíc mimořádných výdajů. Podle průzkumu Poštovní spořitelny 47 procent lidí nespoří, hlavně kvůli nedostatečné výši příjmů.

Dluhy českých domácností u bank a finančních institucí se během března proti konci února zvýšily o 4,87 miliardy korun na 993,3 miliardy korun. Za poslední rok domácnosti zvýšily své zadlužení o 86,9 miliardy korun.

Zvýšený nárůst problémů s financováním rodin potvrzuje i Přemysl Houda z asociace občanských poraden. Počet klientů, kteří potřebují poradit s finančními problémy, se rok od roku zdvojnásobuje, loni poradny řešily již 8335 problémů s rodinnými financemi.

Anketa

Jaka je vaše hrubá mzda?
Nadprůměrná, tedy více než 23 598 korun
26,4 %
Podprůměrná, tedy méně než 23 598 korun
73,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 31319 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám