Hlavní obsah

Česko získá z fondů EU o šest miliard víc, než se čekalo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko může získat z fondů EU pro období do roku 2013 o 237 miliónů eur (šest miliard Kč) více, než se čekalo. Informovala o tom Evropská komise. Důvodem je fakt, že česká ekonomika rostla v minulých třech letech rychleji, než se předpokládalo.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Původně se měla ČR ve fondech pro roky 2007 až 2013 vyčleněno 26,69 miliardy eur (672 miliard korun podle aktuálního kurzu).

To, že jsou nějaké peníze zemi v unijním rozpočtu vyčleněné, ještě nutně neznamená, že se je danému státu podaří všechny vyčerpat. Česko zatím stejně jako Slovensko patří v přidělování peněz z fondů pro roky 2007 až 2013 spíše k těm téměř nejhorším, ukázala nedávná zpráva Bruselu popisující situaci ke konci loňského roku.

Podle tohoto materiálu Česko mělo k danému datu už definitivně "přiklepnuto" 21,6 procenta finančních prostředků, což je sedmé nejnižší číslo z 27 států bloku. Slováci díky 18,6 procenta figurují na třetí nejhorší pozici. Hůř než oni na tom jsou jen Řekové a Rumuni.

Například Slovensko může získat z fondů EU pro období do roku 2013 o 138 miliónů eur více, než s čím Brusel původně počítal. Podle dnešního sdělení Evropské komise je to způsobeno tím, že slovenská ekonomika rostla v minulých třech letech o poznání rychleji, než se dřív předpokládalo.

Reklama

Výběr článků

Načítám