Hlavní obsah

Česká pošta loni téměř zdvojnásobila zisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká pošta loni téměř zdvojnásobila zisk před zdaněním na 661 miliónů korun. O rok dříve vykázala zisk 365 miliónů korun.

Článek

Původně podnik počítal s výsledkem do 100 miliónů korun. Zisk ale zvýšily mimořádné položky, zejména nižší investice a pozdější náběh projektu datových schránek.

Pokud pošta nebude reagovat na elektronizaci vztahu státní správy a obyvatel, mohla by se podle ní již příští rok propadnout do ztráty. Počet doručených listovních zásilek loni klesl o čtyři procenta na 658,5 miliónu. Podle mluvčího Iva Mravinace tak pokračoval trend patrný v posledních sedmi letech.

Počet doručovaných balíků se podle něj naopak zvýšil, ale pošta údaj s ohledem na konkurenci neuvádí. Pošta loni zdvojnásobila investice na 1,25 miliardy korun. Ty směřovaly především do nákupu technologií. Pořídila například nový listovní třídič pro hlavní sběrný přepravní uzel v Praze Malešicích za více než 100 miliónů korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám