Hlavní obsah

Tykač prohrál spor o 1,2 miliardy s Telefónikou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Telekomunikační společnost Telefónica nemusí zaplatit 1,2 miliardy korun firmám Venten Management Limited a Lexburg Enterprises Limited z impéria miliardáře Pavla Tykače. V pondělí tak po více než čtyřletém sporu rozhodl Městský soud v Praze. Rozsudek prvoinstančního soudu však dosud nenabyl právní moci a firmy se mohou ještě odvolat. Uvádí to ve středu server Ekonom.cz.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Obě Tykačovy firmy registrované na Kypru částku požadovaly jako doplatek včetně úroků za odprodej dohromady zhruba tříprocentního podílu v bývalém Českém Telecomu. Většinu ve firmě koupila roku 2005 od státu právě španělská Telefónica a společnost přejmenovala na Telefónica O2 Czech Republic.

Venten Management držel 8,26 miliónu akcií a Lexburg Enterprises 2,92 miliónu, uvádí Ekonom. Oba tito minoritní vlastníci nejdřív přijali nabídku Telefóniky na odkup ve výši 456 korun za akcii, ale vzápětí po uskutečněné transakci firmu zažalovali o doplatek. Státu totiž Telefónica zaplatila za jednu akcii Českého Telecomu zhruba 502 korun.

Požadovanou částku 1,2 miliardy tvořil vlastní doplatek ve výši 644 miliónů korun a zvyšující se úroky. Soud zároveň rozhodl, že soudní poplatky jakož i plnou náhradu nákladů žalované straně uhradí žalující firmy.

Reklama

Výběr článků

Načítám