Hlavní obsah

Kellnerova PPF začne přímo poskytovat Číňanům spotřebitelské úvěry

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finanční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera získala v Číně pilotní licenci na přímé poskytování spotřebitelských úvěrů, a to pod značkou Home Credit. „Skupina PPF získala jako vůbec první zahraniční investor souhlas se založením společnosti pro spotřebitelské úvěrování v čínském Tiencinu,“ uvedl mluvčí PPF Alexej Bechtin a potvrdil tím informace Práva, které o záměru čínských úřadů jako první informovalo.

Článek

Čínská komise pro regulaci bankovnictví svým nařízením z loňského léta umožnila, aby ve čtyřech regionech, jejichž centry jsou města Peking, Šanghaj, Tiencin a Čcheng-tu, vznikly firmy spotřebitelského úvěrování, jež budou vzorem pro rozvoj tohoto finančního odvětví v celé Číně. „Uvedené nařízení je součástí úsilí čínské vlády podpořit spotřebu domácností jako doplňujícího faktoru k podpoře hospodářského růstu země,“ konstatoval Bechtin.

Nová společnost PPF v Tiencienu, nazvaná Home Credit Consumer Finance, bude plně vlastněna skupinou PPF, která do ní vloží kapitál 300 miliónů čínských jüanů (asi 30 miliónů eur).

Home Credit ovšem působí v Číně již od roku 2007 a přes tradiční nechuť Číňanů k zadlužování se jí podařilo díky vazbám na místní firmy na trhu zabydlet. Na konci loňského roku díky spolupráci s osmi stovkami obchodníků – hlavně prodejci elektroniky a motocyklů – firma evidovala více než 150 tisíc zákazníků, kteří si půjčili celkem 180 miliónů jüanů (zhruba půl miliardy Kč).

Letos už chce Home Credit v rychle se rozvíjejících městech Šen-čen, Kuang-čou, Čcheng-tu nebo Tiencin prodávat zhruba tři tisíce úvěrů denně. V nejbližších letech podle informací Práva plánuje rovněž otevřít další pobočky v provinciích Šan-tung, Chunan a Čhung-čching.

Právě pro Tiencin, desetimiliónové město pod ústřední správou ležící na severním pobřeží Číny u Pochajského zálivu, který je třetí největší městskou aglomerací po Šanghaji a Pekingu, PPF nyní obdržela předběžné povolení k přímému prodeji spotřebitelských půjček.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám