Hlavní obsah

Do sporu se státem míří firmy se skrytými vlastníky

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko může poprvé ve své historii čelit v arbitráži společnosti s neprůhlednou vlastnickou strukturou. Až tři miliardy korun ze státní pokladny by si přitom mohly v kauze Diag Human rozdělit hned dvě takové firmy se sídlem v daňových rájích.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

„V případě mezinárodních arbitráží dosud nestála proti ČR offshorová struktura s neznámými vlastníky,“ potvrdil Právu mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob.

Zda tomu tak bude i nadále, nyní záleží na tom, zda se předsedajícímu rozhodci v přezkumné arbitráži mezi Českou republikou a firmou Diag Human Petru Kuželovi nakonec podaří přesvědčit alespoň jednoho z dalších dvou rozhodců, buď švýcarského auditora Damiana Della Ca, nebo státem nominovaného arbitra Milana Kindla, aby posvětili jeho úmysl uznat společnosti Towit Machinery Trading a Dumfries Holdings Limited za další hlavní žalobce v rozhodčím řízení po boku Čechošvýcara Josefa Šťávy.

Svatý Vincent je na šedé listině OECD

Oba noví žalobci v této kauze, kteří – jak jako první upozornilo na začátku tohoto týdne Právo – si dohromady nárokují zhruba čtvrtinu Šťávovy pohledávky za státem, patří mezi tzv. offshorové společnosti. Ty jsou zakládány v nejrůznějších daňových rájích nejen kvůli výhodným daňovým odvodům, ale i za účelem uchování anonymity jejich vlastníků.

Společnost Dumfries Holdings, která tvrdí, že vlastní 5,75 procenta Šťávovy pohledávky, má sídlo v karibském ostrovním státečku Svatý Vincent a Grenadiny a podle dostupných zdrojů tam byla založena teprve na konci loňského listopadu.

Foto: ČTK

Majitel společnosti Diag Human Josef Šťáva

Svatý Vincent patří mezi daňové ráje zařazené na tzv. šedou listinu OECD.

Proti dřívějším informacím však ani Towit Machinery, švýcarská akciová společnost, která si nárokuje zhruba pětinu pohledávky Diagu Human, nemá průhlednou vlastnickou strukturu. Celkem 495 z pěti set akcií v ní totiž drží kyperský holding Stratus Holdings Ltd., pouze pět akcií je na jméno.

Příjemce peněz by zřejmě zůstal neznámý

Pokud by tak přezkumný rozhodčí senát potvrdil Diagu Human již v srpnu 2008 přisouzené devítimiliardové odškodné za zmaření jeho obchodů s krevní plazmou, po zahrnutí úroků by až tři miliardy korun mohly odejít ze státního rozpočtu na konta majitelů, jimiž může být prakticky kdokoli.

Towit ve Švýcarsku zastupuje českou strojírenskou skupinu Vítkovice Machinery Group, která se zajímá o některé lukrativní státní a polostátní zakázky včetně účasti na dostavbě Jaderné elektrárny Temelín. Vedení Vítkovic se ale proti spekulacím některých médií, že by mohlo být do kauzy Diag Human nějak zapleteno, ostře ohradilo.

„Strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group nevstoupila do sporu o pohledávky společnosti Diag Human a nevlastní, a to ani zprostředkovaně, žádnou pohledávku této společnosti za státem. Společnost Towit Machinery je smluvním obchodním partnerem skupiny ve Švýcarsku a o jejích jiných aktivitách nám není nic známo,“ řekla Právu mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Komu patří pohledávka?

Firmám Towit Machinery a Dumfries Holdings se podařilo získat část nároku na asi 30 procent Šťávovy pohledávky, který dosud marně uplatňoval Šťávův bývalý advokát Jiří Oršula. Ten již dříve o zařazení do rozhodčího řízení po boku Šťávy několikrát neúspěšně usiloval.

Oršulovy nároky na část pohledávky Diagu Human vůči ČR neuznával Štáva ani zástupci státu. Diag Human tvrdí, že požadavky Oršuly na částečné vlastnictví pohledávky byly soudem pravomocně zamítnuty již v listopadu 2007. Ze smluv o postoupení pohledávky, jejichž kopie Právo získalo, přitom vyplývá, že Oršula postoupil část svého údajného nároku vůči státu na Towit ještě v lednu 2008.

Dumfries pak získala těsně před koncem loňského roku od Towitu 5,25 % a od Oršuly dalších 0,5 % pohledávky.

Rozhodce Della Ca, jmenovaný za Šťávu, už vyjádřil podle zdroje Práva nesouhlas s přizváním dvou nových žalobců do sporu bez předchozí konzultace s dalšími rozhodci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám