Hlavní obsah

Luxusnější cigarety nepodraží, vyšší daň zabrzdí cenová válka

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyšší spotřební daň na tabákové výrobky, která v Česku nabyla účinnosti 1. února, zdraží v průměru cigarety o tři koruny na krabičku. Výjimkou jsou ovšem ty nejdražší značky, u nichž zatím zůstane cena beze změn. Největší hráč na trhu Philip Morris se totiž rozhodl nezvýšit cenu cigaret Marlboro a rozpoutal tak cenovou válku.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Podle nových ceníků, které nám Philip Morris zaslal, budou marlbora nadále za 82 korun a ty dlouhé za 84 Kč,“ potvrdili Právu prodejci.

Tato strategie přiměla i další tabákové firmy, aby upustily od zvýšení cen svých vlajkových značek. Například cigarety Davidoff teď měly kvůli vyšší dani podražit z 84 na 87 Kč, ale zatím se tak nestane.

„Nezbývá nám než následovat cenovou politiku Philip Morris,“ uvedl na dotaz Práva Kamil Provazník, jednatel společnosti Imperial Tobacco, která davidoffky vyrábí.

V rámci tzv. Janotova balíčku vzrostla v ČR daň z přidané hodnoty na tabákové výrobky od letošního 1. ledna z 19 na 20 procent, a spotřební daň od 1. února z 1920 na 2010 korun na tisíc cigaret. Tedy v přepočtu na 77 eur.

Nezbývá nám než následovat ceny Philip Morris
Kamil Provazník, Imperial Tobacco

Jak z nových ceníků vyplývá, s výjimkou těch nejdražších značek se v ČR zvýší ceny cigaretové produkce o dvě až čtyři koruny. Reálně to kuřáci pocítí už v průběhu března, až se doprodají zásoby cigaret se starými kolky.

Například Sparta Classic KS zdraží z nynějších 70 na 74 korun, petry z 66 na 69 Kč, a Red & White Original KS Box z 59 na 63 Kč. Podobně své ceny zvedne konkurence, takže v dubnu už nepůjde sehnat v republice cigarety za méně než šedesát korun.

Hrozí zakonzervování poměrů na trhu

Ministerstvo financí (MF) přitom již chystá další novelu zákona o spotřební dani. Podle nové unijní směrnice se totiž musí minimální daň na cigarety zvýšit v celé EU nejpozději v roce 2014 z 64 na 90 eur na 1000 kusů cigaret. Cigarety v ČR tak proti nynějším cenám zdraží do čtyř let o dalších dvanáct korun.

Tabákové firmy ale mnohem více znepokojuje záměr MF změnit zmíněnou novelou limit pro předzásobení trhu cigaretami ze tří na devět měsíců. „Vše má být navíc zprůměrováno, což je naprosto nepřijatelné. Zakonzervovalo by to poměry na českém trhu a zvýhodnilo firmy, jejichž tržní podíl neroste a zůstává stabilní,“ upozorňuje Provazník.

Do nové unijní směrnice prosadila ČR desetigramový váhový limit na doutníky. „Existují ale i jiné tabákové výrobky, které sice splní tuto definici, ale slouží jen k tomu, aby se z nich mohly balit cigarety. Tabákový průmysl proto navrhuje, aby zdanění doutníků nebylo jak dosud z kusu, ale podle jejich váhy, stejně jak se to praktikuje u paklíků tabáku,“ informoval Provazník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám