Hlavní obsah

Česká ekonomika letos ožije, odhaduje ministerstvo financí

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tuzemské hospodářství v letošním roce mírně ožije. Podle nové prognózy ministerstva financí by měl český hrubý domácí produkt vzrůst o 1,3 procenta. Oživení bude ovlivněno zejména vývojem v zahraničí.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Článek

„Světová ekonomika se zvolna zotavuje z recese, k níž došlo v důsledku krize na finančních trzích. Oživení však zůstává křehké a budoucí vývoj je zatížen mnoha riziky,“ uvedlo ministerstvo financí.

I přes varování úřadu, že růst bude křehký, je současná prognóza mnohem optimističtější. Ještě před několika měsíci se počítalo s růstem jen 0,3 procenta.

Příští rok by tempo růstu HDP mohlo zrychlit na 2,6 procenta.

Inflace by se měla podle odhadů letos i příští rok držet kolem dvou procent. Jen pro srovnání, loňská míra inflace činila v průměru jedno procento.

Mzdy neporostou

Ministerstvo také uvedlo, že letos ještě počítá s růstem nezaměstnanosti. V příštím roce by propouštění mělo ustat. Letos navíc Čechy nečekají ani vyšší mzdy.

"Oproti předchozím letům, kdy se rychle zvyšoval objem mezd a platů, očekáváme, že v roce 2010 dojde k jeho snížení o 0,7 %. V roce 2011 by již mohlo dojít k obnovení růstu o cca 4,5 %," uzavřel úřad.

Reklama

Výběr článků

Načítám