Hlavní obsah

Kolony kamiónů směřujících na Slovensko se prodloužily

Právo, Novinky, ivi, alt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosty u Jablunkova
Aktualizováno

Řada kamiónů, která se v minulých dnech vytvořila před hraničním přechodem na Slovensko v Mostech u Jablunkova, se prodlužuje. Ve čtvrtek ráno měla 2,5 kilometru a stálo v ní zhruba 200 aut. Problémy jsou i na samotném Slovensku, kde nespokojení řidiči kamiónů v důsledku zavedení mýtného blokují příjezd do Bratislavy.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Kolony dosahují délky několika kilometrů.

Článek

Severomoravští policisté situaci v Mostech u Jablunkova monitorují, v koloně nevznikají žádné problémy. Řidiči musí čekat na instalaci čtecích zařízení pro nově zavedený systém výběru mýtného.

Na Slovensku byl ve středu státní svátek, tamní ministerstvo dopravy ale výjimečně pro odlehčení situace povolilo provoz kamiónů i v tento den. Situaci v Mostech to ale příliš nepomohlo. Systém navíc ve středu dopoledne opět zkolaboval a odbavování se ještě zpomalilo.

Proti zavedení mýtného na Slovensku protestují především menší dopravci. Argumentují tím, že výběr je špatně připravený a také tím, že pro ně může být likvidační. "Mýtný systém je podraz. Projedeme po dálnici 200 metrů a zaplatíme za několikakilometrový úsek. To nás zničí a hrozí, že většina z nás zkrachuje," vysvětloval jeden z řidičů.

Vozy nad 3,5 tuny platí na dálnicích, rychlostních silnicích a některých úsecích prvních tříd.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Kamióny zablokovaly vjezd do Bratislavy.

Blokáda Bratislavy

Nespokojení autodopravci zablokovali ve čtvrtek svými kamióny vjezd do Bratislavy ve směru od Rožňavské ulice. Novinkám to potvrdil mluvčí policie František Peczár. Policie neumožnila asi stovce kamiónů průjezd městem a zablokovala je na Rožňavské ulici.

Podle informací televize TA3 směřují do Bratislavy desítky dalších kamiónů a hlavnímu městu Slovenska hrozí kolaps. Jaroslav Poláček z Unie autodopravců Slovenska přiznal, že protest neorganizují a vznikl spontánně.

"Jsme připraveni zůstat ve městě až do pondělí. Stačí zvednout telefon a kamarádi jsou tu za několik hodin," uvedl řidič ze středního Slovenska.

Několik kamionů zadržela policie na benzínovém čerpadle u dálnice D2. "Chtěli jsme projet městem a připojit se ke kolegům na Rožňavské. Policie nám to nedovolila a zablokovala nás tady," řekl Novinkám řidič ze Senice.

Elektronické mýto zavedlo Slovensko od prvního ledna 2010. Zpoplatněno je přes 2000 kilometrů dálnic a silnic.

Reklama

Výběr článků

Načítám