Hlavní obsah

Slovenští autodopravci chtějí, aby se kvůli mýtnému sešel parlament

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Unie autodopravců Slovenska varovala, že pokud ministr dopravy Ľubomír Vážny nepřistoupí k jednání o odstranění nedostatků elektronického mýtného systému, od úterý 12.ledna přistoupí k razantnějším formám protestu. V úterý to uvedl mluvčí dopravců Jaroslav Poláček.

Foto: Právo

Článek

Zoufalí autodopravci žádají svolání mimořádné schůze slovenského parlamentu, aby se poslanci pokusili vyřešit problémy, které vznikly zavedením nedostatečně připraveného systému elektronického mýta.

Kvůli zdlouhavé registraci kamiónů do systému elektronického mýta udělila slovenská policie výjimku pro vjezd kamionů směřujících na Slovensko na středu 6.ledna, kdy je v zemi státní svátek. V tento den mohou vjet do země kamiony směřující na Slovensko. Tranzitní doprava musí počkat na hranicích do čtvrtka.

Kvůli zdlouhavé registraci elektronického mýta a vybavování palubních jednotek se i v průběhu úterý tvořily kolony kamionů na hranicích se Slovenskem. Nejhorší byla situace na přechodu Mosty u Jablunkova-Svrčinovec z České republiky a Rajka - Rusovce z Maďarska, kde se tvořily několikakilometrové fronty kamiónů. [celá zpráva]

Systém v úterý zkolaboval

Slovenská policie udělila na úterý výjimku pro vjezd kamionů směřujících na Slovensko. Kamióny mohly vjet i bez palubní jednotky. Ta je povinná, na hranicích ale nebyla k dostání. V úterý nad ránem systém vydávání zkolaboval.

Společnost SkyToll, která má v kompetenci zavedení elektronického mýta na Slovensku připustila, že došlo ke krátkodobému výpadku systému. "Je to strašné, čekám tady dvanáct hodin. Pokud bychom se nezaregistrovali, policie čeká za rohem a uděluje pokuty," uvedl televizi TA3 polský řidič přijíždějící z Maďarska.

Slovensko zavedlo od prvního ledna 2010 elektronické mýto pro vozidla nad 3,5tuny. Platit se musí za jízdu po dálnicích, rychlostních silnicích, ale i po vybraných úsecích silnic první třídy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám