Hlavní obsah

Koruna prudce oslabila k euru i dolaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká měna v úterý prudce oslabila vůči euru i dolaru. V 17:00 byl její kurz vůči euru slabší oproti pondělnímu závěru o 38 haléřů na hodnotě 26,15 Kč/EUR, k dolaru pak česká měna ztratila 33 haléřů na úroveň 17,96 Kč/USD.

Článek

Vyplývá to z informací serveru Patria Online. Stejně jako koruna ztrácel v úterý i polský zlotý a maďarský forint. V pondělí česká měna uzavírala na úrovni kolem 25,77 Kč/EUR a 17,63 Kč/USD.

"Koruna se dostala až na 26,24 Kč/EUR. Z této úrovně před závěrem korigovala na 26,12 Kč/EUR, což je sice slušný posun, přesto bilance dnešního dne zůstává velmi negativní," uvedl v úterý analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Podle Miroslava Frayera z Komerční banky se na trzích viditelně snížil zájem o rizikovější investice, z nichž investoři naopak vystupovali. "Může to být do velké míry ovlivněno i blížícím se koncem letošního roku," sdělil Frayer.

ČNB bude rozhodovat o sazbách

Ve středu trh čeká na nejdůležitější událost tohoto týdne, když Česká národní banka bude rozhodovat o nastavení svých úrokových sazeb.

"Výsledek hlasování bude opět velmi těsný. Šance na snížení úrokových sazeb proti jejich ponechání na současné úrovni jsou vyrovnané. Naše predikce, že ČNB sníží sazby o 25 bazických bodů, je tedy zatížena velkou dávkou nejistoty," uvedl Frayer.

Krátce po 17:00 byl kurz dolaru k euru na úrovni 1,4538 USD/EUR.

Pražská burza oslabila, index PX odepsal 0,75 procenta

Během úterního obchodování oslabila také většina akcií na pražské burze. Hlavní index PX neudržel svůj mírný dopolední zisk a odepsal 0,75 procenta na 1096,9 bodu, vyplývá z výsledků burzy. Index táhly dolů akcie rakouské Erste Bank, na Prahu podle analytiků doléhá nervozita z rakouského bankovního sektoru.

"Index PX poprvé od 5. srpna uzavřel pod hranicí 1100 bodů a uzavřel tak více než čtyřměsíční pobyt v intervalu 1100 až 1200 bodů," upozornil Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

Akcie Erste Bank zlevnily o 2,64 procenta a propadly se pod 700 korun na 690,30 korun. Naopak další dva finanční tituly na pražské burze - Komerční banka a pojišťovací skupina VIG - negativní zprávy o rakouských bankách ustály a jako jedny z mála titulů posílily. Komerční banka si připsala 1,33 procenta na rovných 3800 korun a VIG 1,36 procenta na 926 Kč. Komerční banka se dnes obchodovala s novým doporučením od analytiků Goldman Sachs, kteří radí investorům titul koupit poblíž 5000 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám