Hlavní obsah

Končí platnost desetníků a dvacetníků

Novinky, Martina Martinovičová, Právo
ČESKÁ REPUBLIKA

Dnešek je posledním dnem, kdy lidé podle zákona v obchodech mohou při nákupech platit desetníky a dvacetníky. Obchodníci mohou ale dál od zákazníků desetníky a dvacetníky přijímat, potvrdil Právu mluvčí České národní banky Pavel Zúbek. Vybrané drobné mince pak ale musí sami roztřídit a vrátit u některé pobočky banky. Vracet je lidem ale už nesmějí.

Článek

Až do konce roku bude například přijímat drobné mince řetězec Billa, uvedla ČTK. Většina obchodníků nebude zatím měnit ceny drobného zboží, především potravin, a zaokrouhlovat je na hodnoty dělitelné padesáti haléři. Obchodníci budou totiž v drtivé většině na částku dělitelnou padesátníky, které se stanou nejmenší platnou mincí V ČR, zaokrouhlovat až celý nákup.

Ještě po celý dnešek musí přijímat desetníky a dvacetníky všichni obchodníci, ovšem nikoli v jakémkoli množství. Mince stejné nominální hodnoty musí obchodník přijmout pouze do počtu deseti kusů. Takže maximálně deset desetníků a deset dvacetníků. Vyšší počet záleží na jeho rozhodnutí.

Jak to bude se zaokrouhlováním ceny celých nákupů? Podle novelizovaného zákona o ochraně spotřebitele ceny, které po sečtení nákupu vyjdou na hodnotu s deseti či dvaceti haléři na konci, se zaokrouhlí na celou částku směrem dolů. Tedy například 30,10 Kč se zaokrouhlí na 30 korun. Výsledné sumy, které vyjdou na hodnoty zakončené haléřovou položkou v rozmezí od 30 až po 70 haléřů, se zaokrouhlí na padesátník. Ceny jako 30,30 Kč nebo například 30,60 Kč se tedy zaokrouhlí na 30,50 Kč. Na celé koruny směrem nahoru se zaokrouhlí ty částky, které budou mít na konci 80 či 90 haléřů.

Od listopadu je vymění jen banky

Pokud nechcete ztrácet čas tříděním a chozením do banky s drobnými desetihaléři a dvacetihaléři, zaplaťte s nimi ještě dnes tak, aby vám již žádné doma nezbyly. Od 1. listopadu, respektive spíš od pondělka, protože většina poboček bank je v sobotu a neděli zavřená, budou komerční banky zdarma měnit drobné mince, ovšem roztříděné.

Podle vyhlášky musí být mince roztříděné podle nominálních hodnot a vložené do sáčků po sto kusech, popřípadě zbytkové množství do 100 kusů v jednom sáčku. Nebo mohou být v roličce po padesáti kusech. Sáčky by měly být v pobočkách bank a České národní banky zdarma k dispozici.

Text na sáčcích je možné přepsat ručně. Ručně lze popsat i roličky. To platí především pro případ, kdy máte na výměnu pouze pár drobných mincí. Pak je podmínkou především roztřídění do obálek podle nominální hodnoty, tedy zvlášť desetníky a zvlášť dvacetníky. Počet desetihaléřů v obálce by měl být dělitelný pěti, obálka s dvacetihaléři by měla být v počtu dělitelném deseti. Počet mincí musí klient na obálku napsat s tím, že škrtne původně nadepsaný počet kusů.

Ukončení platnosti se nevztahuje na padesátihaléřové mince, které nadále zůstanou v oběhu.

Anketa

Budou vám desetníky a dvacetníky chybět?
Ano
26 %
Ano, ale jen v mariáši
10,6 %
Ne
63,4 %
Celkem hlasovalo 123 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám