Hlavní obsah

Od 1. ledna bude stát benzín více než 30 korun

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Motoristé si od ledna budou muset výrazně připlatit za pohonné hmoty. Kvůli růstu spotřební daně o korunu za litr a zvýšení základní sazby daně z přidané hodnoty z 19 na 20 procent vzrostou ceny pohonných hmot o 1,50 Kč za litr.

Foto: Radek Petrášek, Právo

Článek

Nyní stojí nejprodávanější Natural 95 v průměru 28,30 Kč a nafta 26,66 Kč. Podle odborníků se v nejbližší době ceny příliš měnit nebudou. V noci z 31. prosince na 1. ledna ale pumpaři změní ceny a litr Naturalu 95 bude stát kolem 30 korun. Lidé tak za litr benzínu zaplatí téměř o sedm korun více než na počátku letošního roku. Nafta bude oproti 1. lednu letošního roku dražší asi o 3,50 Kč.

Do konce roku ale mají ceny zůstat na současné úrovni. „Situace se v posledních dnech příliš neliší od předchozích týdnů. Cena ropy na světových trzích i nadále stagnuje a pohybuje se na úrovních mezi 75 až 80 dolary za barel. Díky tomu jsou stabilní i ceny na burze v Rotterdamu. V případě benzínu i nafty jsme byli svědky velmi mírného růstu cen. Koruna nicméně vůči dolaru v průběhu posledních dnů posiluje, což mírný růst v Rotterdamu kompenzuje,“ řekl Právu analytik společnosti Colosseum Petr Čermák. V průběhu příštího týdne Čermák neočekává žádné výrazné cenové pohyby. Cena benzínu i nafty by měla u čerpacích stojanů stagnovat.

Další zdražení přijde v dubnu

Další zvýšení cen čeká motoristy od dubna příštího roku, kdy se zvýší podíl biopaliv v naftě a benzínu. Vládní novelu, která zvyšuje minimální podíl biopaliv v motorové naftě ze současných 4,5 procenta na 6,3 procenta a v benzínu z nynějších 3,5 na 4,5 procenta, v pátek v prvním čtení schválila Sněmovna. Podle odborníků by tak ceny pohonných hmot mohly povyskočit až o několik desítek haléřů.

Novelou se nyní budou zabývat sněmovní výbory. Poslanci jim zkrátili lhůtu k projednání na 30 dnů. Zemědělský výbor chce k problematice přimíchávání svolat na 12. ledna zvláštní seminář.

Zvýšením podílu biosložky v motorových palivech se Česko podle ministerstva životního prostředí chce přiblížit indikativnímu cíli, ke kterému se zavázalo. Má zajistit, aby bylo v roce 2010 uvedeno na trh minimální množství biopaliv ve výši 5,75 procenta z celkového množství pohonných hmot pro dopravní účely.

Proti zvýšení podílu biosložky v benzínu od dubna se postavilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Chtělo termín posunout o rok na duben 2011. Podle něj hrozí zdražení benzínu, část biosložek bude podle ministerstva průmyslu třeba dovážet ze zahraničí, často i ze států mimo EU. Vláda ale tuto připomínku nevyslyšela.

Biopaliva se v Česku přimíchávají do motorové nafty od září 2007 a do benzínu od začátku loňského roku. Od navržené změny stát očekává snížení celkových emisí skleníkových plynů a příspěvek k energetické bezpečnosti.

Anketa

Omezíte kvůli vyšším cenám pohonných hmot jízdy autem?
Ano, MHD vyjde levněji
50 %
Ne, bez auta si cestování neumím představit
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 29136 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám