Hlavní obsah

Největší města táhnou světovou ekonomiku z jedné třetiny

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrubý domácí produkt největších měst světa bude nadále rychle růst. Například v roce 2008 se sto největších měst podílelo na tvorbě světového HDP z 30 procent. Ekonomika některých z nich byla silnější než například celého Švýcarska či Švédska.

Foto: Yuriko Nakao, Reuters

Tahounem světové ekonomiky je podle studie Tokio.

Článek

Srovnání vyplývá z údajů společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC). Ta vycházela ze statistiky z roku 2008, která srovnávala velikost populuce s růstem HDP v přepočtu na kupní sílu. Podle těchto kritérií je vůbec největším tahounem světa Tokio, hodnota zboží a služeb vyprodukované japonskou metropolí v tomto roce činila 1,479 biliónu dolarů.

Na dalších třech místech se následně umístila města USA. Druhý New York dosáhl hodnoty 1,406 biliónu dolarů, následovaná Los Angeles (792 miliardy dolarů) a Chicago (574 miliardy dolarů).

To co vyprodukoval právě New York či Tokio lze srovnávat podle PwC s ekonomikou celého Španělska.

Co se týče výhledu do roku 2025, studie předpokládá, že ekonomika největších měst strmě poroste. Nejlépe by se mělo dařit zejména asijským metropolím. Podle PwC hospodářství Pekingu či Šanghaje poroste v průměru o šest až sedm procent ročně, zatímco ekonomika New Yorku, Londýna či Chicaga jen o dvě procenta ročně v průměru.

Reklama

Výběr článků

Načítám