Hlavní obsah

Česko má jeden z časově nejnáročnějších daňových systémů na světě

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká republika má jeden z časově nejnáročnějších daňových systémů. Vyplývá to ze Studie Světové banky a PricewaterhouseCoopers (PwC) týkající se náročnosti placení daní a celkového daňového zatížení (Paying Taxes 2010).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

V rámci Evropské unie drží v časové náročnosti vyřízení daní ČR předposlední místo. Horší jsou už jen Bulhaři. Česká republika propadla i ve srovnání 183 zemí světa. Umístila se totiž na 171. příčce, zmíněné Bulharsko je pak hned za námi.

Ze studie mimo jiné vyplývá, že podnik v tuzemsku pro zaplacení daní provede 12 plateb a stráví 613 hodin výpočtem a platbou daní. Unijní průměr přitom činí 232 hodin. I tak lze hovořit o zlepšení. PwC totiž upozornila, že loni česká firma se daněmi zabývala v průměru 930 hodin.

Kromě časové náročnosti společnost PwC srovnávala i náročnost systému placení daní či výši poplatků. Srovnáním těchto tří položek se Česko v konečném součtu umístilo na 121. místě. Tedy o tři příčky níže než loni.

"Velkou část času, který společnosti potřebují na splnění daňových povinností, zabírají platby související se sociálním zabezpečením a zdravotním pojištěním. Ministerstvo připravuje dva projekty, které by měly přinést výrazné zlepšení: zřízení jednotného inkasního místa pro výběr daní, sociálního zabezpečení a zdravotního pojištění a sjednocení základu pro odvody daní i sociálního zabezpečení a zdravotního pojištění a dále reformu územního uspořádání finančních úřadů," komentoval výsledky náměstek ministra financí Peter Chrenko.

Nejlépe se platí daně na Maledivách

Ze 183 sledovaných zemí je nejméně náročné placení daní na Maledivách. Naopak vůbec nejhorší situaci mají podnikatelé v Kongu.

Reklama

Výběr článků

Načítám