Hlavní obsah

Praha chce příští rok hospodařit s výdaji 44,27 miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský rozpočet na příští rok počítá s výdaji ve výši 44,273 miliardy a příjmy 46,799 miliardy korun. Vyplývá to z návrhu přebytkového rozpočtu, který schvalují radní hlavního města. Uvedla to náměstkyně primátora Markéta Reedová (SNK ED).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pavel Bém

Článek

Magistrát počítá, že příští rok bude muset vložit 31,002 miliardy korun na běžné výdaje, na investice mu pak zbude 13,271 miliardy korun. To je asi o pět miliard méně než podle letošního rozpočtu. Na úhradu dluhové služby chce magistrát navíc dát 2,525 miliardy korun.

Představitelé města zatím počítají s příjmy ve výši 46,799 miliardy korun. Tuto částku ale výrazně ovlivní hospodářská krize. "Je to teď nejasné vzhledem k vývoji daňových příjmů," uvedla Reedová.

Podle rozpočtu na letošní rok očekávalo vedení města příjmy ve výši 40,197 miliardy a výdaje dosahující 48,87 miliardy. Rozdíl mezi příjmy a výdaji plánovalo město pokrýt z přebytků z minulých let, peníze se ale Praze během roku vrací, dostává je ze státního rozpočtu například na pokrytí výdajů ve školství a na výkon státní správy.

Kvůli hospodářské krizi klesly letos daňové příjmy Praze ke konci září o tři miliardy korun. Představitelé města očekávají, že na konci roku může v pražském rozpočtu chybět až pět miliard korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám