Soukromá společnost TOKO z Rudic na Uherskobrodsku od listopadu nabízí nové mobilní mléčné bary. Například v Olomouckém kraji se v nejbližších dnech objeví automaty v Přerově a v Prostějově u obchodního domu. Zde jej bude provozovat zemědělská firma ZOD Němčice nad Hanou.

„Běžně prodáváme zpracovatelům litr syrového mléka za šest korun, což je pro nás dost špatný stav. V automatech chceme nasadit takovou cenu, aby nám vyhovovala, ale zároveň nebyla pro zákazníka příliš vysoká,“ potvrdil předseda družstva Vladimír Kyselák. Ceny v automatech se pohybují kolem patnácti korun za litr plnotučného mléka, což je o pět až deset korun méně, než kolik stojí v obchodech.

Podle hygieniků splňují automaty všechny potřebné normy.

Podle hygieniků splňují automaty všechny potřebné normy.

FOTO: Aleš Fuksa, Právo

Výrobci mléka a provozovatelé automatů v jednom mají možnost získat podstatnou část marže. I tak ale přiznávají, že se provozem mléčného baru pouštějí do neznáma. „Je těžké odhadnout, jak se k tomu zákazník postaví. Náš automat bude za pár dnů stát na náměstí v Přerově. Zákazníci si mohou koupit litr plnotučného čerstvého mléka za patnáct korun,“ řekla předsedkyně Agrodružstva Roštění na Kroměřížsku Jarmila Čermáková.

Automaty fungují i v Evropě

Ředitel společnosti TOKO Tomáš Kořínek konstatoval, že se mohou automaty s čerstvým syrovým mlékem v nejbližším období objevit také v dalších městech republiky. „Očekáváme, že během dvanácti měsíců bude jen na Moravě asi dvě stě automatů,“ sdělil Kořínek.

Mléko uchová v čerstvém stavu speciální tank, a to při teplotě kolem čtyř stupňů nad nulou. Doba, po kterou si lidé mohou mléko z jednoho tanku odebírat, je 23 hodin.

Podobný mléčný bar bude stát za několik dnů v Prostějově a v Přerově.

Podobný mléčný bar bude stát za několik dnů v Prostějově a v Přerově.

FOTO: Aleš Fuksa, Právo

Podle hygieniků splňují mléčné automaty veškeré hygienické i veterinární normy. Provoz každého zařízení musejí schválit, a to kvůli patřičné sanitaci a dezinfekci. „Po hygienické stránce by s nimi neměl být problém,“ poznamenal vedoucí odboru veterinární hygieny Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Pavel Moravec. Provoz každého mléčného baru navíc bude pod stálým hygienickým a veterinárním dozorem.

Obdobná zařízení již fungují v několika zemích Evropy. Mléčné bary jsou rozšířené například v Itálii a na Slovensku.