Hlavní obsah

Zemědělci chtějí s automaty na mléko odrazit diktát obchodních řetězců

Právo, Aleš Fuksa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po celé České republice se začínají objevovat automaty na čerstvé mléko. Nový trend zajímá stále větší počet farmářů. Zemědělce láká možnost, jak se alespoň částečně vymanit ze sevření obchodních řetězců a zpracovatelů mléka, kteří je likvidují nízkými výkupními cenami. Po Osvětimanech na Uherskohradišťsku, kde své zařízení provozuje chovatel Jaroslav Koukal již deset let, se nyní otevírá cesta dalším zemědělcům.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Stačí jen vhodit mince a počkat, až se čerstvým plnotučným mlékem naplní litrová láhev.

Článek

Soukromá společnost TOKO z Rudic na Uherskobrodsku od listopadu nabízí nové mobilní mléčné bary. Například v Olomouckém kraji se v nejbližších dnech objeví automaty v Přerově a v Prostějově u obchodního domu. Zde jej bude provozovat zemědělská firma ZOD Němčice nad Hanou.

„Běžně prodáváme zpracovatelům litr syrového mléka za šest korun, což je pro nás dost špatný stav. V automatech chceme nasadit takovou cenu, aby nám vyhovovala, ale zároveň nebyla pro zákazníka příliš vysoká,“ potvrdil předseda družstva Vladimír Kyselák. Ceny v automatech se pohybují kolem patnácti korun za litr plnotučného mléka, což je o pět až deset korun méně, než kolik stojí v obchodech.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Podle hygieniků splňují automaty všechny potřebné normy.

Výrobci mléka a provozovatelé automatů v jednom mají možnost získat podstatnou část marže. I tak ale přiznávají, že se provozem mléčného baru pouštějí do neznáma. „Je těžké odhadnout, jak se k tomu zákazník postaví. Náš automat bude za pár dnů stát na náměstí v Přerově. Zákazníci si mohou koupit litr plnotučného čerstvého mléka za patnáct korun,“ řekla předsedkyně Agrodružstva Roštění na Kroměřížsku Jarmila Čermáková.

Automaty fungují i v Evropě

Ředitel společnosti TOKO Tomáš Kořínek konstatoval, že se mohou automaty s čerstvým syrovým mlékem v nejbližším období objevit také v dalších městech republiky. „Očekáváme, že během dvanácti měsíců bude jen na Moravě asi dvě stě automatů,“ sdělil Kořínek.

Mléko uchová v čerstvém stavu speciální tank, a to při teplotě kolem čtyř stupňů nad nulou. Doba, po kterou si lidé mohou mléko z jednoho tanku odebírat, je 23 hodin.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Podobný mléčný bar bude stát za několik dnů v Prostějově a v Přerově.

Podle hygieniků splňují mléčné automaty veškeré hygienické i veterinární normy. Provoz každého zařízení musejí schválit, a to kvůli patřičné sanitaci a dezinfekci. „Po hygienické stránce by s nimi neměl být problém,“ poznamenal vedoucí odboru veterinární hygieny Krajské hygienické stanice Olomouckého kraje Pavel Moravec. Provoz každého mléčného baru navíc bude pod stálým hygienickým a veterinárním dozorem.

Obdobná zařízení již fungují v několika zemích Evropy. Mléčné bary jsou rozšířené například v Itálii a na Slovensku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám