Hlavní obsah

Deset zemí bývalého východního bloku čeká propad ekonomiky o 4,2 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Světová banka (SB) očekává, že ekonomiky deseti bývalých komunistických zemí střední a východní Evropy, které jsou členy evropské sedmadvacítky, letos klesnou o 4,2 procenta. Ještě v květnu přitom banka předpovídala snížení ekonomiky regionu pouze o tři procenta.

Foto: Ondřej Lazar Krynek (koláž), Novinky

Článek

V příštím roce však má již hrubý domácí produkt těchto zemí stoupnout o jedno procento, uvedla agentura Reuters.

Světová banka upozornila, že oživení regionu bude slabé a nerovnoměrné. Naléhá proto na vlády, aby pokročily ve strukturálních reformách, a podpořily tak zlepšení ekonomiky.  

Země východní Evropy se podle banky již odrazily ode dna. Jejich výhled na středně dlouhé období však zůstává chmurný. V roce 2011 by ekonomika regionu měla vzrůst o 3,6 procenta, růst však stále bude nižší než v roce 2008, kdy HDP vzrostl o 3,9 procenta. O rok dříve ekonomika těchto států stoupla dokonce o šest procent.

MMF: Češi si na růst musí počkat

Mezinárodní měnový fond (MMF)  v rámci svého odhadu z počátku října uvedl, že česká ekonomika letos klesne o 4,3 procenta, na příští rok jí předpovídá růst v rozsahu 1,3 procenta. Dříve měnový fond předpovídal české ekonomice pro letošek pokles kolem 3,5 procenta a pro příští rok růst o 0,1 procenta. Slovenský HDP se má podle MMF letos propadnout o 4,7 procenta, v příštím roce však již má růst.

Klíčovou roli ve vývoji ekonomiky postkomunistických zemí bude hrát poptávka od bohatších západních členů EU, napsala agentura Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám