Hlavní obsah

Pomoc bankám může EU stát 21 biliónů, Česko ani korunu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Účet za nedávnou finanční krizi v Evropské unii by mohl podle Eurostatu dosáhnout až 814,2 miliardy eur, tedy 21,2 biliónu korun. Číslo zahrnuje problémové závazky finančních institucí, za které se vlády zaručily a mohou zasáhnout rozpočty a dluhy států. Česko nedalo na náklady spojené se záchranou bank a finanční institucí ani korunu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Česko se tak ocitlo mezi 12 zeměmi, které nemusely bankám na svém území nijak pomáhat. Nejvíce peněz musely dát k dispozici Velká Británie (až 300 miliard eur) a Irsko (352 miliard eur). Injekce celkově dosáhly 6,5 procenta hrubého domácího produktu Unie. Většina ze sumy 814 miliard jde do institucí v zemích eurozóny, bylo to 501 miliardy eur, tedy 5,4 procenta HDP států.

Finanční krize začala loni s pádem obrovské banky Lehman Brothers. Postupně se rozlila po USA a částečně zasáhla do Evropy. Některé banky padly, mnohé musely žádat o pomoc stát, aby přežily.

České finanční instituce vyšly z krize bez větší újmy, stát nemusel žádnou z bank držet nad vodou. Peníze od vlád neřešily banky v celkem 12 členských zemí EU.

Některé z nich ale dostaly výrazné finanční injekce od mezinárodních institucí, například Mezinárodního měnového fondu. Ten musel výrazně pomoci ekonomice Maďarska, Rumunska a Lotyšska.

Finanční instituce kterých zemí nedostaly pomoc od vlád
Bulharsko, Česko, Estonsko, Itálie, Kypr, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Polsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám